VEPŘKOVÁ, L. Postup při financování rekonstrukce rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hlavinková, Vítězslava

Předložená diplomová práce je zpracovaná dle zadání a zabývá se možným zhodnocením konkrétního rodinného domu rekonstrukcí. V práci jsou především řešeny problémy spojené s financováním rozsáhlé rekonstrukce. V analytické části jsou použity dvě metody – zjištění ceny podle cenového předpisu pro odvození nákladové hodnoty, a tržní ceny. Vyhodnocení databází u tržního ocenění je správné, nicméně větší četnosti mohlo být doloženo při dlouhodobějším sledování realitní inzerce, nebo mohly být zařazeny i realizované prodeje. Není uvedeno, zda byly databáze testovány na výskyt extrémních hodnot. Vlastnímu výpočtu předchází popis technického stavu jednotlivých konstrukcí a vybavení vybraného rodinného domu, ze kterého vyplývá nutnost rekonstrukce. Rozsah práce je přiměřený, jsou vysvětleny všechny relevantní pojmy. Postupy vztahující se k cíli práce, jsou přiměřeně popsány. V práci jsou uvedeny potřebné podklady a vhodné citace z literatury. Výsledky jsou prezentovány přehledně, s vlastními komentáři, ne všechny předpoklady jsou zcela reálné, nelze přepokládat schválení hypotéky bez sjednaného životního pojištění žadatele o hypoteční úvěr.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Teoretická část byla zpracovaná na dobré úrovni, s potřebnými podklady a materiály.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C
Odborná úroveň diplomové práce B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hrubanová, Michaela

Diplomová práce je provedená na odpovídající odborné i formální úrovni. Diplomantka přistoupila k řešení práce zodpovědně a cíle stanovené v úvodu diplomové práce splnila.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Práce je vypracována v souladu se zadáním
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Zvolený přístup k dosažení cíle je přiměřený.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Podklady a vstupní data jsou zpracována zodpovědně, práce mohla být přehlednější, pokud by některé výpočty (resp. tabulky) nebyly včleněny do textu, ale uvedeny v příloze.
Obtížnost a správnost řešení C V práci je zadaná problematika řešena standardními postupy, všechny vypočtené hodnoty jsou správné.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Přínos pro praktické využití je úzce časově i lokalitou omezen, spočívá především ve zmapování situace na trhu s rodinnými domy v dané lokalitě, práce by mohla být přínosnější, pokud by byl vyhodnocen vývoj trhu v časovém horizontu 2018 - 2019.
Odborná jazyková úroveň B V práci jsou uvedeny všechny pojmy týkající se dané problematiky, diplomantka používá odborné termíny ve správném kontextu.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C Grafická úprava práce je na průměrné úrovni. Grafická úprava tabulek a grafů není jednotná a nekoresponduje s formátem písma. Členění textu je méně přehledné z důvodu vkládání velkých tabulek do textu.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 112425