STRÁŽNICKÝ, R. Analýza a návrh způsobu využití brownfields v bývalém areálu Technických služeb Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Josef

Diplomant se ve své práci zabývá problematikou návrhu nejlepšího možného využití stávajícího brownfields v bývalém areálu Technických služeb Brno. V teoretické části se věnuje problematice brownfileds a postupům uplatňovaných při analyzuje nejvyššího a nejlepšího možného využití stávajícího brownfields. V praktické části začíná popisem posuzovaného brownfileds, provádí analýzu možného využití z pohledu legální přípustnosti, fyzické možnosti, finanční opoctatněnosti a maximální výnosnosti. Na základě zjištěných skutečností navrhuje na pozemcích postavit pětipatrový dům, jehož využití navrhuje ve třech variantách. V první variantě předpokládá, že 1.NP bude využito pro komerční prostory, 2.NP a 3.NP bude využito pro administrativní prostory a 4.NP a 5.NP bude využito pro bydlení (bytové jednotky). Ve druhé variantě počítá, že 1.NP bude využito pro komerční prostory a 2.NP až 5.NP bude využito pro bydlení. Ve třetí variantě počítá, že všechny podlaží budou využity pro bydlení. Následně u těchto třech navržených variant provádí zhodnocení návrhu na základě porovnávání nákladů spojených se zhotovením budovy s výnosy spojenými s prodejem bytových jednotek a pronájmem komerčních a administrativních prostor. Teoretická část až na nějaké nepřesnosti a překlepy je v pořádku. Analytická část diplomové práce je zpracována jednodušším způsobem. Postrádám podrobnější popisy u navržených variant. Vložení tabulek obsahující náklady na realizaci a výnosy z prodejů bytů či pronájmů komerčních a administrativních prostor do příloh, místo k jednotlivým variantám, pokládám za ne úplně vhodné. Z diplomové práce není jasné, kde přesně bude stavba stát. Zda například nebude zapotřebí vybudovat nějaké inženýrské sítě zajišťující přístup do navrhované stavby, nebo jakým způsobem je řešeno parkování pro obyvatele navržených bytových jednotek, pro nájemce administrativních prostor a pro zákazníky komerčních prostor. Některé výpočty jsou zjednodušeny na úkor přesnosti výsledků. Diplomovou práci doporučují k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Student splnil cíl diplomové práce, ale práce mohlá být vypracována do větších podrobností.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Teoretická část je zpracována na dobré úrovní. Vyhláška č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb nepovoluje výstavbu, jak se v textu DP uvádí, ale upravuje obsah a rozsah dokumentace předkládané stavebníkem stavebnímu úřadu pro jednotlivá řízení uvedená v této vyhlášce.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody D Úroveň zpracování analytické části je na podprůměrné úrovni. V diplomové práci jsou výpočty zjednodušeny a některé se nedají ani ověřit. Z diplomové práce není jasné, jaký tvar má vlastně nově navržená budova a kde přesně stojí. Výpočet ceny pozemku není doložen. V nákladech na realizaci domu uvedl, že zanedbal náklady na založení stavby (zhotovení základů). Při výpočtu výnosů z komerčních a administrativních prostor uvádí, že počítá se 100 % obsazeností. U cen uvedených v příloze pro bytové jednotky, komerční a administrativní prostory, dle textu zjištěné z inzerce, není jasné, zda byly nějak upravovány, nebo jsou to ceny přímo z inzerce. Doporučoval bych ještě využít i indexy odlišnosti, které by ceny zjištěné z inzerce více přiblížily posuzovaným bytovým jednotkám a pronajímaným administrativním a obchodním prostorám.
Odborná úroveň diplomové práce C Odborná úroveň diplomové práce je průměrná.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Diplomová práce má přínos pro teoretické využití, pro praktické využití je zapotřebí ji dopracovat.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C V seznamu použitých zdrojů chybí odkaz na v textu uvedenou vyhl. č. 499/2006 Sb. a zákon č. 100/2001 Sb. Odkazy v textu na seznam použitých zdrojů jsou nestandardní.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Text je úhledně zarovnaný do bloků, všechny obrázky, tabulky a grafy jsou popsány. V textu se vyskytují překlepy.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Schmeidler, Karel

Práce je kvalitní a vyhovuje po formální i obsahové stránce udělení titulu Ing.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Práce "Analýza a návrh způsobu využití brownfields v bývalém areálu Technických služeb Brno" je ucelené dílo zpracované dle zadání. Je podrobně analyzována stávající situace pozemku a navrženo jeho nejlepší možné využití dle metodiky HABU.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Přístup je adekvátní, byl ostatně zvolen již v zadání. Použití HABU u nás není časté, je spíše vyjímečné a v mnoha ohledech vyžaduje tvůrčí schopnosti.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Diplomant prokazuje šíři a hloubku vědomostí, které získal během studia i během přípravy a zpracování diplomní práce. Diplomant demonstruje šíři existujících znalostí a přesvědčivě jich užívá ke zpracování vstupních dat a k zhodnocení lokality.
Obtížnost a správnost řešení A Obtížnost je ovlivněna zatím řídčeji používanou technikou HABU. Aplikace je správná v tom, že umožňuje developerům a dalším podnikatelům testovat různé možná využití areálu. Je předpoklad, že tato technika se bude v tuzemsku dále rozšiřovat..
Přínos pro praktické i teoretické využití A Technika je přínosná z hlediska testování výnosů z bývalých brownfields, lze ji tedy doporučit pro další praktické využití v naší praxi.
Odborná jazyková úroveň A Odbornou úroveň i jazykovou je možné hodnotit kladně. Silná je část vysvětlující kapitola fenoménu brownfields a techniky HABU.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Formální uspořádání vyhovuje, textová a grafická úprava dovoluje snadnou čtivost, orientaci, diskusi a optimální předávání znalostí.
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 116280