SOMOGYI, V. Stanovení výše pojistného plnění u chaty v Horních Loučkách poškozené pádem stromu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Josef

Diplomová práce se zabývá aktuální problematikou a tou je stanovením výše pojistného plnění po pádu stromu na rekreační chatu a vliv této události na hodnotu nemovité věci. V první části seznamuje se základními pojmy, které se v pojišťovnictví používají a s metodami, které budou v praktické části použity při stanovování ceny rekreační chaty, ceny pozemku na kterém chata stojí a výši pojistného plnění. V praktické části pak provádí samotný výpočet ceny rekreační chaty nákladovou metodou dle oceňovací vyhlášky v době uzavření pojistné smlouvy, v době bezprostředně před pojistnou událostí a po pojistné události. Škodu způsobenou pádem stromu na rekreační chatu stanovuje pomocí položkového rozpočtu. V kapitole diskuze a závěru následně porovnává zjištěné skutečnosti a skutečně poskytnuté plnění s pojistným plněním vypočteným pomocí položkového rozpočtu. Diplomová práce splnila svůj cíl v plném rozsahu a její závěry jsou využitelné pro praxi. Text je čtivý, úhledně zarovnaný a vkusně doplněný o obrázky a grafy. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Studenta splnil cíl diplomové práce v plném rozsahu.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretická část je zpracována na velmi pěkné úrovní.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Úroveň zpracování analytické části je na velmi dobré úrovni. Zvolené metody na zpracování podkladů a vstupních dat jsou v pořádku.
Odborná úroveň diplomové práce A Odborná úroveň diplomové práce je v pořádku.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Diplomová práce řeší aktuální problematiku a má přínos pro praxi i pro teoretické využití.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B K práci s literaturou zásadní připomínky nemám, jen u citovaných norem postrádám uvedení jejich roku vydání. Normy totiž můžou mít stejné číselné označení, ale můžou mít jiný rok vydání (platnost v různých časových obdobích).
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Formální uspořádání a úprava textu, obrázků, tabulek a grafů je v pořádku. Překlepy se v textu vyskytují minimálně. Některé přílohy diplomové práce, viz položkový rozpočet, by mohly být čitelnější.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Duchaň, Jiří

Předložená DP splnila zadání a stanovený cíl, závěrečné zhodnocení je výstižné a správné. Jako obtížné vidím převedení závěrů této DP do praxe – tj. seznámení širokého spektra pojišťovacích poradců s těmito výsledky, neboť se jedná o množinu několika tisíc lidí. K této problematice budu pokládat ještě doplňující otázku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení B
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116285