HOLÍNKOVÁ, P. Pokročilé fluorescenční techniky ve výzkumu micelárních systémů a jejich interakcí s biopolymery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Pekař, Miloslav

Doktorandka přistupovala k plnění zadaných úkolů s vysokou samostatností a invencí. S minimem konzultací byla schopná po prostudování literatury navrhovat, realizovat i vyhodnocovat potřebné experimenty. Její práce tvoří na školicím pracovišti součást jednak výzkumu interakcí mezi polyelektrolyty a tenzidy, jednak rozvoje aplikace fluorescenčních technik na koloidní problematiku. Zřejmě jako první prostudovala agregaci tenzidu zjednodušeně označovaného jako septonex z hlediska agregačního čísla. Průkopnické bylo také její studium přenosu energie při interakcích mezi tímto (a podobným) tenzidem a opačně nabitým biopolymerem. Její práce přinesla nové poznatky v oblasti fyzikální chemie koloidních a makromolekulárních soustav, Doporučuji ji přijmout k obhajobě.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Burgert, Ladislav

Doktorandka se v rámci své disertační práce zabývala možnostmi rozšíření použití pokročilých fluorescenčních technik dostupných na školícím pracovišti pro studium vlastností systémů tvořených kationickými tenzidy – konkrétně micelárních systémů tvořených Septonexem – ([1-(ethoxykarbonyl)pentadecyl] trimethylamoniumbromid) a cetyltritrimethylamonium bromidem. Byly v zásadě potvrzeny výsledky dosažené pomocí jiných technik měření a potvrzeny možnosti širokého využití technik dostupných a používaných na školícím pracovišti. Dále bylo těchto fluorescenčních technik použito ke studiu interakcí zmíněných kationických tenzidů s hyaluronanem sodným jakožto významným biopolymerem používaným v kosmetických a medicinských aplikacích. Získané výsledky jsou velmi významné s ohledem na zamýšlené použití jak kationických tenzidů, tak jejich kombinací s vhodným biopolymerem – hyaluronanem sodným – k distribuci léčiv v živém organizmu. Cíle disertační práce byly v práci jasně ě stanoveny a možno konstatovat, že tyto vytýčené cíle byly také v plném rozsahu splněny. Předložená disertační práce je rozčleněna do několika kapitol. V prvé části, tak jak to také požadovalo zadání, byla vypracována podrobná literární rešerše, kde jsou uvedeny základní informace o stavu a vývoji použitých technik, vlastnosti tenzidů i hyaluronanu sodného. Zvláště přínosnou částí rešerše je kritické zhodnocení dostupných studií o interakcích kationických tenzidů a hyaluronanu sodného. Experimentální část práce se zhodnocením dosažených dílčích výsledků je uvedena v šesti samostatných, ale na sebe navazujících a vzájemně se doplňujících kapitolách. Výsledky experimentální práce potvrzují a také dále rozšiřují a vysvětlují některé závěry literární rešerše. Celá práce je zpracována na velmi dobré odborné i jazykové úrovni. Zásadní výsledky a poznatky byly kriticky zhodnoceny a publikovány na mezinárodních konferencích. Jako součást předložené disertační práce je i článek připravený ke zveřejnění v impaktovaném časopise Scientific Reports. Doktorandka prokázala schopnost samostatné tvůrčí vědecké práce, získané výsledky jasně formulovat a seznámit s nimi odbornou veřejnost především formou přednášek na konferencích. Předložená dizertační práce splňuje všechny požadavky na ni kladené, doporučuji ji k obhajobě. doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc. Fakulta chemicko-technologická Univerzita Pardubice

Navrhovaná známka

Otázky

Táborský, Petr

Přeložená disertační práce Ing. Holínkové se zabývá zejména studiem micelizace různých systémů (jako karbethopendeciniumbromidu a CTAB) pomocí luminiscenčních technik za účasti kyseliny hyaluoronové. Za pomoci pyrenu jako fluorescenční sondy bylo studováno agregační chování daných tenzidů, z emisního polaritního indexu pyrenu byla určena jejich kritická micelární koncentrace. Pomocí měření zhášení fluorescence pyrenu bylo odhadnuto micelární agregační číslo. V práci byly dále zaznamenány změny základního fluorescenčního chování fluoresceinu a prodanu při různých koncentracích septonexu Další kapitolu tvoří studium FRETu mezi perylenem a fluoresceinem v prostředí výše uvedených tenzidů. Je studován také vliv přídavku hyaluronanu do tohoto systému. Následující kapitola je věnována stacionárnímu a časově rozlišenému měření anizotropie fluorescence a jeho použití pro studium vlivu postupného přídavku hyaluronanu k micelárnímu roztoku septonexu a CTAB. Poslední kapitola pojednává o fotofyzikálním chování prodanu v různých prostředích. Téma práce je velmi aktuální a disertační práce (a související vědecké publikace autorky) přišla s novými poznatky týkajících se hyaluronanu. Disertační práce je psána čtivě a prakticky bez pravopisných chyb. Celkově však mohu napsat, že disertační práce ing. Holínkové obsahuje celou řadu zajímavých výsledků a autorka jednoznačně přispěla k rozvoji dané vědecké problematiky. Předložená disertační práce splnila vytýčené cíle. Neboť splňuje podmínky uvedené v § 47 odst. 4 zákona, doporučuji předloženou dizertační práci Ing. Petry Holínkové k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení doporučuji udělení titulu Ph.D.

Navrhovaná známka

Otázky

eVSKP id 113402