JAKEŠOVÁ, M. Studium produkce PHB-HV bakterií Cupriavidus necator za využití hroznových výlisků jako uhlíkového zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovalčík, Adriána

Posudok k bakalárskej práci „Studium produkce PHB-HV bakterií Cupriavidus necator za využití hroznových výlisků jako uhlíkového zdroje“ napísanej Michaelou Jakešovou Predložená bakalárska práca je súčasťou európskeho projektu SoMoPro č. 6SA18032. Hlavnou otázkou bolo, či je možné využiť extrakt z matolin ako uhlíkový zdroj pre Cupravidus necator H16 a pomocou prídavku kyseliny valérovej v ňom akumulovať kopolymér PHB-HV. Kultivácia c. necator prebehla v Erlenmayerovych bankách ako aj v bioreaktoru prebehla úspešne. Vysoko hodnotím zanietenie študentky, jej vysokú angažovanosť a neúnavnosť. Bola veľmi šikovná a spoľahlivá. Nové metódy sa učila rýchlo a experimentálnu prácu zvládala s prehľadom na výbornú. Navyše študentka prichádzala s vlastnými nápadmi a musím zdôrazniť, že si sama pridávala prácu, čo sa vidí málokedy. Čo sa týka bakalárskej práce celkovo, študentka, dodržovala všetky vytýčené termíny odovzdávania čiastkových úloh, výsledkov a teoretickej práce. Vyzdvihujem najmä jej dobrú orientáciu v literatúre. Teoretická práca je napísaná na vysokej úrovni a opiera sa o poznatky z literatúry. Použité metódy v experimentálnej časti sú popísané podrobne a prehľadne. Výsledky sú spracované prehľadne a veľmi dobre diskutované s výsledkami iných autorov z literárnych zdrojov. Zadané ciele práce študentka splnila v plnom rozsahu. Ako vedúca bakalárskej práce chcem ďalej oceniť najmä pracovitosť, samostatnosť, systematickosť, dobrú komunikatívnosť a zodpovednosť autorky bakalárskej práce. Prácu hodnotím ako vynikajúcu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kučera, Dan

Předložená bakalářská práce Michaely Jakešové je zaměřena na využití hroznových výlisků k biotechnologické produkci kopolymeru poly(3-hydroxybutyrát-co-3-hydroxyvalerátu). V první části práce autorka čtivou a přehlednou formou předkládá teoretické základy studované problematiky. Věnuje se zejména produkci polyhydroxyalkanoátů a kultivačním strategiím. Ačkoliv je literární rešerše na kvalitní, tak v práci postrádám kapitoly věnující se biochemickým drahám vedoucím k PHBV. Autorka vycházela z kvalitní a aktuální literatury. Experimentální část podrobně shrnuje použité metody a podmínky jednotlivých experimentů, výsledky jsou přehledně zpracovány do tabulek a grafů. Průběžná diskuze patřičně interpretuje veškerá naměřená data a vycházejí z ní závěry, které jsou jasně formulovány. K práci mám několik drobných formálních připomínek: V práci postrádám aplikaci základních statistických metod jako je uvádění intervalu spolehlivosti u jednotlivých výsledků. Některé grafy jsou v práci zbytečně uváděny dvakrát. V těchto případech by se mi jevilo vhodnější využít vedlejší osy k interpretaci dat. V případě kultivací v bioreaktoru bych ocenil uvedení záznamu, který by mohl přiblížit průběh celého procesu. I přestože je zkratka PHB-HV v literatuře velmi často používána, tak bych volil daleko více zavedenou zkratku PHBV. Uvedené připomínky nijak nesnižují úroveň práce, ani její formální a obsahovou kvalitu. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 114495