CHMELOVÁ, N. Příprava a studium vybraných éterických olejů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemanová, Jana

Bakalářská práce svým zaměřením spadá do v praxi aktuálně žádané problematiky tzv. přírodní kosmetiky. Studentka k tématu přistupovala velice zodpovědně, při práci byla svědomitá a samostatná. Rychle se zorientovala v experimentech, dokázala formulovat vlastní návrhy a možná řešení. Nabyté poznatky ze studia odborné literatury i výstupy experimentální činnosti adekvátním způsobem vyhodnotila. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací tzv. éterických olejů, tj. koncentrátů vonných látek z rostlin. Teoretická část vychází z celkem 79 literárních zdrojů, z toho cca 25 kvalitních cizojazyčných časopiseckých vědeckých publikací, což je na bakalářskou práci nadprůměrné; je zpracována přehledně, čtivě, prakticky bez překlepů a formálních chyb a tvoří kvalitní podklad pro provedení experimentů. Vytkla bych občasný nesprávný způsob citace použité literatury. Bývá zvykem na konci kapitoly úvod stručně nastínit cíl práce. V experimentální části práce byly připraveny extrakty ze dvou vybraných druhů bylin: rýmovník (Plectranthus amboinicus) a máta peprná (Mentha piperita). Byly použity a porovnány dva typy rozpouštědel: hexan a etanol. V připravených extraktech, i v použitých samotných bylinách, byly stanoveny přítomné vonné látky pomocí metody HS-SPME-GC-MS, která je na ÚCHPBT zavedena a používána. Zvláštní pozornost byla věnována příp. přítomnosti vonných látek s alergenními účinky. Tato kapitola působí poněkud nestandardně, je zde řada informací, které patří spíše do kapitoly výsledky, naopak některé informace nezbytné pro pochopení podstaty experimentů chybí, příp. jsou zmíněny až ve výsledcích (např. rovnice pro výpočet výtěžku). Chybí kapitola Statistické zpracování výsledků, není tedy jasné, zda a jakým způsobem byly výsledky statisticky zpracovány. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány a stručně diskutovány. Příště bych doporučila vybrat kvalitnější, reprezentativní a lépe ilustrující chromatogramy. Celkově pěkná práce, výše zmíněné připomínky významně nesnižují její kvalitu. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě, oceňuji důležité praktické výsledky, tj. vypracované bezpečnostní listy pro připravené éterické oleje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 115669