MAŇÁKOVÁ, H. Detoxifikace kávové sedliny oxidačními procesy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání bakalářské práce. Studentka pravidelně docházela do laboratoře a intenzivně se věnovala naplánovaným experimentům. Výsledky své práce studentka pravidelně konzultovala s vedoucím práce. Podobně jako u ostatních studentů bakalářského studia i Helena Maňáková trochu bojovala se sepsáním práce a s prezentací naměřených výsledků, nicméně velmi kladně hodnotím její snahu zlepšovat se a učit se. Studentka velmi pozorně vnímala připomínky vedoucího práce a velmi pružně reagovala na doporučené změny. Práci Heleny Maňákové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pořízka, Jaromír

Bakalářská práce Heleny Maňákové řeší problematiku detoxifikace kávové sedliny pro další uplatnění v biotechnologickém. Z hlediska aktuálnosti je toto téma dobře zvoleno a je zacíleno na oblast valorizace potravinářských odpadů. Práce je sepsána na 50 stranách. Teoretická část se orientuje na oblast zpracování kávy, charakterizaci kávy, kávové sedliny (SCG), valorizaci kávové sedliny a oblasti analytických postupů pro stanovení analytů charakteristických pro kávu i SCG. Z hlediska přehlednosti by měly být kapitoly o jednotlivých analytických metodách vnořeny do kapitoly vyšší úrovně. Informace v teoretické části jsou dostatečně podrobné a autorka prokázala základní předpoklady pro práci s věděckou literaturou. Čerpala celkem z 51 literárních zdrojů, které citovala ve správném formátu. V teoretické části se ale také vyskytovaly drobné chyby. str. 20 - jednotka dwt v případě charakteristiky složení materiálu jistě není troy penny weight, ale jedná se o sušinu (dry weight). str. 21-22 je výčet základních fenolických látek obsažených v kávové sedlině - zde je kromě koncentrace v mg/g uveden i ekvivalent kyseliny galové v mg/g. Uvádět koncentrace individuální látek ve formě ekvivalentu je kontraproduktivní a lze těžko interpretovat a přímo porovnávat. Experimentální část podrobně popisuje všechny použité postupy, včetně přípravy vzorků a na základě této části by bylo možné experimenty replikovat. Autorka ne vždy udržela jednotný styl popisu chemikálií a přístrojů. Prezentace výsledků práce a jejich diskuse odpovídá nárokům bakalářské práce. Tabulky a grafy jsou přehledné, jen v případě obr. 13 a 14 došlo k nesprávnému zobrazení chybových úseček a chybí třetí datová řada v legendě. Další výtku bych měl k vizualizaci v bodových grafech, kdy autorka zvolila metodu plovoucího proložení dat, přitom neprokládala data žádnou funkcí. Volba jednoduchého spojnicového grafu by byla vhodnější. Z hlediska obsahového je práce kvalitní a originální. Volba jednoduchých postupů pro oxidaci fenolických látek z SCG se úkázala jako správná a tyto postupy byly velmi účinné. Je evidentní, že bylo třeba (z hlediska heterogenity materiálu) provést značný počet opakování a autorka práce jistě strávila v laboratoři mnoho času. Výsledky práce jsou dle mého názoru přímo aplikovatelné v oblasti přípravy SCG k dalšímu biotechnologickému zpracování. Z formálního hlediska práce obsahovala malé množství typografických chyb a dle mého názoru nebyl zvolen ideální font. Text někdy zapadá ke stylu nadpisů. Z výše uvedeného lze konstatovat, že cíle práce byla splněny, práce splňuje nároky na VŠKP, je originální a hodnotím ji celkovou známkou A, výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 115772