FOJTÍKOVÁ, N. Studium účinku elektrického výboje na atmosféru simulující podmínky na Marsu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozáková, Zdenka

Bakalářská práce se zabývá problematikou atmosféry simulující podmínky na Marsu. Jejím cílem byla identifikace produktů vznikajících účinkem elektrického výboje v čistém oxidu uhličitém nebo jeho směsi s vodíkem. Pro analýzu plynných produktů byla použita metoda PTR-TOF. Při řešení své práce prokázala studentka vysokou míru samostatnosti, a to především v obtížné problematice zpracování naměřených dat. Výsledky pravidelně konzultovala. Vlastní práce je psaná srozumitelně, členění na jednotlivé kapitoly je logické a výsledky jsou prezentovány přehledně. Cíle této bakalářské práce byly splněny a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Horák, Jakub

Předložená bakalářská práce je experimentálního charakteru a zabývá se studiem účinku elektrického výboje na atmosféru simulující podmínky na Marsu. Autorka realizovala sérii experimentů, při kterých zkoumala vliv zvolených experimentálních podmínek na simulovanou atmosféru Marsu, resp. jaké produkty vznikají v takto simulované atmosféře. Práce vychází z 38 rešerší a je členěna do 6 kapitol. Teoretickou část věnovala autorka seznámení čtenáře s teorií plazmatu, diskutuje různé principy generace plazmatu v plynech a zmiňuje jeho charakterizaci. Dále popisuje prvotní experiment, který položil základní kameny dalšímu zkoumání cizích těles – Miller-Urey experiment. Experimentální část je věnována popisu samotné práce, použité aparatury a popisu zvolených experimentálních podmínek. Dále následuje přehled a diskuse výsledků získaných pomocí pokročilé techniky hmotnostní spektroskopie s přenosem protonu, která byla k zisku dat použita. V práci se nevyskytují zásadní gramatické chyby (jen maličkosti jako např. překlep str. 18: …optického spektrometru a počítačovým systémem… místo… s počítačovým systémem). K práci mám následující připomínky: - V prvé řadě není zcela logické řazení kapitol, kde kap. 2.1.1 nezapadá do konceptu plazmatu a hodila by se spíše do kapitoly 2.3 - Klasické věci – chybějící ohraničení u grafů, seznam použitých zkratek - V prohlášení bych do budoucna doporučil umazat nehodící se údaj: diplomovou/bakalářskou - Některé z použitých zdrojů nejsou tak úplně tím, co bych ve vysokoškolské práci čekal – pro příklad některé informace z online deníku IDNES, nejsou úplně správné, přestože většinu věcí opsala autorka onoho článku správně. - Doporučil bych utřídit si rešerši ohledně vesmírných těles a jejich složení – konkrétně Titan (str. 8: 98,4 % N2 + 1,6 % Ar; str. 15: 98 % N2 + 5 % CH4 + 3 % Ar; Závěr str. 29: CH4 + CO2)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 116276