BARANYIOVÁ, L. Rozvoj malého rodinného podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Koráb, Vojtěch

Jedná se o dobrou práci, jejichž výsledky jsou s určitým omezením implementovatelné v praxi podniku. Práce obsahuje dílčí nedostatky, které jsou uvedeny výše. Pro závěrečnou obhajobu nestanovuji žádné dodatečné otázky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Bakalářská práce má taxativně stanovené cíle. Je ku škodě celé práce, že tyto cíle se jen částečně míjejí s cílem stanoveným v oficiálním zadáním práce. Nicméně jsem přesvědčen, že cíle, které se autorka stanovila na str. 11. jsou v práci naplněny. Strategický kontext však v práci chybí.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup řešení je správný. Metody použité v práci jsou adekvátní těmto druhům prací. V práci chybí v návrhové části alespoň jednoduché ekonomické zhodnocení celého návrhu rozvoje malého podniku.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Autorka prokázala schopnost správně interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich patřičné závěry.
Praktická využitelnost výsledků C Výsledky dosažené v práci jsou s velkým omezením aplikovatelné v praci. Většinu věcí v návrhu bude třeba ještě dále dopracovat pro praktickou implementaci a časové sladění během implementace.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Uspořádání práce je logické. Po formální stránce se v práci vyskytují některé nedostaky, jako různé styly písma, různé styly odstavců, atd. Použitá odborná terminologie je správná. Jazykově je práce v pořádku.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C V práci je uveden základnín seznam použité literatury, která se váže k tématu. Tato literatura je v textu i náležitě citována. V práci chybí i některé anglické články z plnotextových databází.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hrdinová, Lenka

Autorka práce analyzuje malý rodinný podnik. Hlavním cílem si stanovila posouzení, zda je vybraný podnikatelský subjekt, Mazaný Anděl, připraven na inovaci v podobě změn v oblasti rozšíření služeb rozvozem teplého jídla a lahvových vín. Druhotným cílem je zhodnotit, zda vybraný podnik zvládne příliv nových zákazníků a změnu zvládne. K dosažení cíle si zvolila vhodné metody analýz, které v první části práce teoreticky popisuje na základě práce s literaturou. Autorka práce používá nejednotný způsob citací. Teoretická část ovšem obsahuje všechny důležité pojmy a východiska pro praktickou část. Na základě výsledků provedených analýz vnitřního a vnějšího prostředí, strategií a marketingu podniku a finanční analýzy autorka práce posuzuje, zda je vybraný ekonomický subjekt připraven na navrhované inovace. Velmi dobře popsala organizační strukturu podniku, provedla SLEPTE analýzu, Porterovu analýzu pěti sil. Autorka práce provedla dostatečnou finanční analýzu pomocí všech základních ukazatelů, výsledky ovšem mohly být lépe interpretovány. V rámci SWOT analýzy identifikovala hlavní prvky, které ovlivňují analyzovaný podnik. V poslední části práce autorka navrhla konkrétní kroky pro zavádění inovací, připravila majitelům firmy nástroje, které mohou být téměř okamžitě implementovány. Závěry a návrhy vyplývající z předložené bakalářské práce jsou velmi dobře využitelné v praxi a pro majitele rodinného podniku Mazaný Anděl mohou být přínosem. V práci se nachází drobné překlepy a gramatické chyby, v praktické části autorka práce někdy používá hovorové výrazy. Celkově to ovšem nesnižuje úroveň bakalářské práce, kterou doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 115072