VESELÝ, T. Hodnocení výkonnosti vybrané společnosti pomocí nástrojů finanční analýzy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Roman

Autor si zvolil pro splnění cíle své bakalářské práce standardní metody. Výhrady mám ovšem k uspořádání jednotlivých kapitol. V literární rešerši se věnuje nejdříve finanční analýze, poté analýze okolního prostředí a pak se opět vrací k finanční analýze. Navíc SWOT analýzu chybně zařazuje do kapitoly 2.3 Analýza vnějšího prostředí. Nic na tom nemění ani to, že nepoužil žádnou z metod hodnotící vnitřní prostředí analyzované společnosti s vyjímkou finanční analýzy, jejíž výsledky do SWOT analýzy ale nezahrnuje (v rámci silných, resp. slabých stránek). Interpretace výsledků finanční analýzy má často spíše popisný charakter. V práci se objevují i gramatické či stylistické chyby, např. co se týká mezer u částek v Kč (např. str. 53), u % (str. 57), překlepy ("Fancrupty" místo "Bankrupty"), chybného použití pojmu % místo procentních bodů (str. 60) atd. Návrhová část obsahuje doporučení, některá z nich jsou spíše obecného charakteru (rozšíření portfolia výrobků, rozšíření exportu), některá jsou už více konkrétní a použitelná, např. kapitalizace části závazků či prodej nepotřebného majetku. V případě navrhovaného prodeje pozemků a budov se nabízí otázka, proč nebyl navrhnut jejich pronájem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Dvořák, Petr

Závěrečnou práci doporučuji k obhajobě. Autor splnil vytyčené cíle a vyhodnotil finanční situaci zvoleného podniku. Popis příčin některých jevů ve společnosti byl spíše obecného charakteru. Kladně hodnotím např. návrh kapitalizace závazků za akcionáři jako řešení vyšších hodnot zadluženosti. Otázkou je ochota akcionářů toto realizovat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 117891