CABÁK, E. Hodnocení finanční situace společnosti a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Fojtů, Kateřina

Téma finanční analýzy je tématem běžným a student při řešení této problematiky nepřináší inovativní postupy či řešení. Návrhy, které v práci uvádí nenavazují zcela na odhalenou problematiku, ale stále řeší vybrané ukazatele. Otážka č. 1: V práci v návrhové části zmiňujete možnost využití revolvingového úvěru, u jaké společnosti by mohl být tento úvěr čerpán a za jakých podmínek? Otázka č. 2: V práci v návrhové části uvádíte, že by mohla společnost čerpat kontokorentní úvěr ve výši až 15 milionů korun. Proč uvádíte právě tuto částku? Otázka č. 3: V analytické části na straně 59 uvádíte, že míra zadluženosti společnosti je v posledním sledovaném roce více než 140 %. Jaký je důvod takovéto míry zadluženosti?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Cíle práce byly stanoveny adekvátně k vybranému problému. Cíle byly naplněny uspokojivě. Ne všechny návrhy korespondují s odhalenými problémy.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Student zvolil standardní postup, který odpovídá problematice finanční analýzy.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Některé analýzy nejsou okomentovány dostatečně do hloubky. Obecný dojem z provedených analýz je uspokojivý.
Praktická využitelnost výsledků E Návrhy jsou v některých částech vágní a nenavazují plně na odhalenou problematiku.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D V práci jsou překlepy a gramatické chyby, není všude dodrženo formátování dle směrnice.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Student využil dostatečný počet zdrojů, které adekvátně využil. V citacích neshledávám žádné výnamné chyby.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Lukáč, Miroslav

Bakalářská práce je zaměřena na zhodnocení finančního zdraví společnosti Heat transfer systems, s. r. o. a srovnání stanovených ukazatelů s firmami, které podnikají ve stejném odvětví výroby tepelných výměníků. Dále jsou navrženy kroky, pro zlepšení ekonomické situace firmy. V teoretické části je popsána metodika výpočtu zvolených způsobů hodnocení výkonnosti firmy. Oceňuji široké spektrum zvolených ukazatelů a jejich stručný popis na teoretické úrovni. Pro laickou veřejnost je způsob vysvětlení definic pochopitelný a vhodně zvolený. Vzorce jsou definovány správně a jejich popis je bezchybný. Po formální stránce je práce vypracovaná přijatelně. Objevují se zde bezúmyslné překlepy a slohové nesrovnalosti. V seznamu použitých zdrojů autorovi odskočilo zarovnání a není kompaktní. Tyto skutečnosti však na kvalitu a správnost práce nemají významný vliv. Praktická část koresponduje s teoretickou částí. Veškeré výpočty jsou provedeny dle stanovených vzorců. Výsledky ukazatelů jsou vhodně interpretovány. Student dostatečně vysvětluje příčiny záporné hodnoty rozdílových ukazatelů, nízké hodnoty běžné likvidity, vyšší hodnotu míry zadluženosti a nízkou hodnotu obratu stálých aktiv. Stěžejní částí bakalářské práce je seznam návrhů řešení problémových oblastí. Z pohledu zaměstnance ve finančním oddělení sledované firmy hodnotím návrhy jako užitečné a přijatelné, které mohou být po realizaci přínosem. Předložená bakalářská práce je vhodně uspořádána. Jednotlivé kapitoly na sebe správně navazují. Autor prokázal schopnost samostatného zpracování zadaného úkolu při využití znalostí z dané problematiky, dodržel zásady pro její vypracování a v neposlední řadě splnil cíl práce, a proto doporučuji předloženou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 119656