SKOTÁKOVÁ, A. Pracovněprávní vztahy z hlediska optimalizace mzdových nákladů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Musilová, Helena

Studentka se věnuje stále aktuálnímu tématu optimalizace mzdových nákladů zaměstnavatele. Teoretická část je vhodně zpracovaná a tvoří tak logické východisko pro další části práce. Analytická část obsahuje zevrubné posouzení problému v jeho souvislostech, přičemž studentka propojuje informace od zaměstnavatele s vědomostmi získanými v průběhu studia. V návrhové části studentka osvědčila schopnost interpretovat poznatky a vyvodit z nich adekvátní závěry. Přínosné je přehledné shrnutí návrhů v kapitole 3.3. Kladně hodnotím, že studentka propočetla jak náklady a úspory pro první rok realizace návrhů, tak i pro rok druhý, kdy již zaměstnavatel nebude moci čerpat příspěvky poskytované úřadem práce. Z vyjádření zaměstnavatele je zjevné, že návrhy jsou aplikovatelné v praxi. To odráží fakt, že studentka coby osoba pracující u zaměstnavatele, je dobře seznámena s jeho činností a specifiky. Text má dobrou jazykovou úroveň, je vhodně strukturovaný, srozumitelný a logicky uspořádaný. Studentka užívá správně odbornou terminologii. Studentka splnila cíl dle zadání a předložila několik návrhů řešení daného problému, přičemž zhodnotila jejich klady i zápory, ekonomické hledisko i realizovatelnost. Práce odpovídá zaměření bakalářského studijního oboru. Bakalářská práce splňuje požadavky kladené na tento typ závěrečné práce a lze ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rychlá, Jana

Bakalářská práce je zaměřena na pracovněprávní vztahy z hlediska optimalizace mzdových nákladů příspěvkové organizace ve vazbě na oblast společensky účelných pracovních míst. Popisuje základní pojmy pracovněprávních vztahů, jeho formy a náležitosti, dále rozebírá výhody a varianty využití společensky účelných pracovních míst. Teoretická část bakalářské práce se věnuje teoretickým pojmům z pohledu právního, ekonomického i daňového hlediska. V druhé části bakalářské práce je analyzována aktuální situace v příspěvkové organizaci. Zde jsou uvedeny druhy prací, na které jsou hledáni kvalifikovaní zaměstnanci. V další části práce jsou předloženy návrhy koncepčního řešení problému, na základě kterých jsou navržena opatření vedoucí k optimalizaci mzdových nákladů příspěvkové organizace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 119930