SOVADINA, F. Konstrukce zařízení pro testování ložisek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Svoboda, Petr

Student měl za úkol rekonstruovat experimentálního zařízení pro trvanlivostní zkoušky ložisek. Bakalářská práce (BP) je jasně formulována a návaznosti kapitol jsou zvoleny dle požadavků zadání. Autor provedl shrnutí současného stavu poznání v dané oblasti, tj. patentová a literární rešerše. V BP analyzoval různé konstrukční řešení zahraničních pracovišť a shrnul jednotlivé varianty řešení. Poznatky z rešeršní části jsou použity při vlastním konstrukčním návrhu zařízení. Stanovené cíle a výstupy BP byly splněny. Předložená práce je koncepčně na dobré úrovni a splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci. Experimentální metody testování by však mohly být popsány v BP podrobněji s ohledem na postup a vyhodnocení měření. Třetí koncepční návrh experimentálního zařízení by nebyl pro dané testování použitelný. Kladně hodnotím zejména výstup BP, kterým je výkresová dokumentace experimentálního testeru ložisek. Výkresová dokumentace obsahuje několik drobných chyb, ale i nadbytečných informací (nejsou např. uvedeny elektrody a způsob svařování, funkční rozměr kótován před svařením a ohybem, není dořešena demontáž hřídelového těsnění, jsou zobrazeny nesmyslné detaily na sestavě a výkresech, nefunkční rozměr je kótován funkčně, geometrická tolerance na nefunkční ploše apod.). Tyto drobné chyby a nepřesnosti však nesnižují celkový dobrý dojem z výkresové dokumentace. Práci proto doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit s výše uvedeným celkovým hodnocením "C".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Šperka, Petr

Bakalářská práce se zabývá úpravou stávající konstrukce zařízení pro testování životnosti valivých ložisek. Cílem úpravy mělo být snížení nákladů při změně testovaného ložiska. Práce obsahuje výpočet životnosti ložisek, který by však mohl čerpat i z jiných zdrojů než jsou ty běžně používané pro výuku základního kurzu konstruování strojů. Dále jsou uvedeny typy poškození, kde obrázek přiřazený k opotřebení spíše spadá do kontaktního opotřebení. V dalších kapitolách jsou popsány metody diagnostiky poruch a testování trvanlivosti ložisek. Zmíněno je dostatečné množství podstatných zařízení, zato jejich popis by mohl být detailnější a lépe se zaměřovat na technické stránky. Analýza problému není vedena kritickým způsobem. V práci byly vytvořeny tři koncepční řešení, které ovšem střídavě řeší jen část zařízení a proto by bylo vhodnější řešit koncepční řešení dílčích problémů odděleně, což by kapitolu udělalo přehlednější a kvalitnější. V koncepci se neřeší volba konkrétně dostupných klíčových komponent a také někdy není jasné jestli dané řešení splňuje požadované parametry. Popis výsledné konstrukce je veden nelogicky od jednotlivých dílů k sestavě a tedy není zřejmá funkce a smysl dílů v době jejich popisu. Samotný popis konstrukce by mohl být techniky kvalitnější a vypustit popis některých tvarových prvků na součástech, které nejsou podstatné pro funkci. Diskuze výsledné konstrukce by mohla být povedena detailněji. Práce má několik formálních nedostatků jako například nedodržení běžného formátování odkazů na citace a jejich umisťování, na všechny obrázky nevede odkaz z textu a naopak některé odkazy v textu jsou na nesprávné obrázky. Text práce obsahu řadu technický nepřesných, nejasných a někdy i chybných tvrzení. Výsledná konstrukce splňuje vytyčené zadání ačkoliv se jedná spíše o konstrukci nového zařízení. Kladně hodnotím kvalitu výkresové dokumentace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 116614