TRETERA, M. Vlastnosti paliv: Stanovení vlhkosti tuhých paliv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Lisá, Hana

Předložená práce se zabývá problematikou vlastností paliv a to konkrétně stanovení vlhkostí tuhých paliv. Práce je logicky rozčleněna do dvou hlavních kapitol, teoretické a experimentální části. První část obsahuje literární rešerši zabývající se tuhými palivy a metodami na stanovení vlhkosti v těchto palivech. V druhé části student navazuje experimentálními postupy a výsledky získanými při laboratorních měřeních. Po formální, jazykové a pravopisné stránce je práce na velmi dobré úrovni. Při zpracování závěrečné práce postupoval student aktivně, prokázal dobrou schopnost samostatného řešení a vyhodnocení zadaného úkolu. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Musilová, Petra

Student se v práci věnuje stanovení vlhkosti tuhých paliv. V rešeršní části popisuje tuhá paliva se zaměřením na biopaliva, následně se zabývá jednotlivými metodami pro stanovení vlhkosti biopaliv. Navazuje experimentem, kdy pomocí vybraných metod určuje obsah vody ve vzorcích celé škály tuhých biopaliv a jednoho tuhého alternativního paliva. Teoretická i experimentální část jsou zpracovány kvalitně. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují. Práce je psaná věcně, ale čtivě. Všechny potřebné termíny jsou dostatečně vysvětleny. Je zřejmé, že student pronikl do dané problematiky a téma dokázal podat tak, že čtenář získá ucelený obraz a vše potřebné pochopí. Pro experiment student použil veškerá zařízení pro určení vlhkosti paliv, která palivová laboratoř Energetického ústavu nabízí. Práce je přínosná především velkým počtem zkoumaných vzorků. Oceňuji doplnění výsledků měření o směrodatnou odchylku, jež ulehčuje orientaci ve výsledcích a usnadňuje tak zhodnocení přesnosti metod u jednotlivých vzorků. Práce neobsahuje zásadní nedostatky a chyby. Po formální, jazykové i pravopisné stránce je vše v pořádku. Student splnil všechna zadání. Práci považuji za zdařilou a doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením A – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116616