NOVOZÁMSKÝ, R. Chlazení stlačeného vzduchu pro spalovací motor kategorie CDS SEMI-PRO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Svída, David

Diplomová práce pana Richarda Novozámského se zabývá chlazením stlačeného vzduchu závodního spalovacího motoru. Podle studentova osobního nasazení bylo zřejmé, že ho zadaná problematika zajímá. K řešení své práce přistupoval systematicky a svědomitě. Řešení své práce prováděl nejen teoreticky, ale i prakticky, což sice mělo místy vliv na rychlost vypracování jednotlivých bodů zadání, ale na druhé straně student prokázal schopnost zpracovat a vyřešit reálný technický problém. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bazala, Jiří

Pan Novozámský nejprve provedl teoretický rozbor problematiky, dále vytvořil základní simulační model a nakonec i prototypy a experimentální měření. Teoretická část je zpracována dostatečně podrobně a přehledně. Jsou zde představeny různé systémy chlazení stlačeného vzduchu a jejich vlastnosti. V praktické části student vytvořil základní simulační model motoru, avšak na úkor samotné stavby prototypu a experimentálního měření nebylo využito maximálního potenciálu simulačního softwaru. Student mohl prozkoumat vlivy různých parametrů a konstrukci tak před experimentálním měřením ještě více vyladit. Chybí také určení parametru, který student zvolil jako stěžejní, a který je u obou systémů chlazení stejný, aby porovnání bylo plně hodnotitelné. Samotné experimentální měření je provedeno s cílem zjistit, který systém je pro danou motoristickou disciplínu nejvhodnější, avšak konečnou volbu student nechal otevřenou. Vyzdvihnout musím studentův entuziasmus, který je z práce cítit. Pochvalu zaslouží domácí 3D skener vytvořený z herní konzole, navržené moduly měření a sběr dat při experimentálním měření. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 113122