ŠPLÍCHAL, J. Návrh snížení počtu svarů u rámových dveří kolejových vozidel z Al slitin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Marian

Diplomová práce je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí, a to části teoretické a praktické. V teoretické části této diplomové práce student zpracoval rozbor svařované součásti - dveřního rámu pro kolejová vozidla z hliníkové slitiny. Dále provedl rozbor hliníkových slitin, včetně konkrétní Al slitiny použité v experimentu, popsal vhodné varianty změn technologií výroby rámu, včetně popisu stávající technologie svařování i s použitými přídavnými materiály. Zmíněnou technologii svařování obalovanou elektrodou (metoda 111) bych jako vhodnou pro tento typ výrobku nepovažoval. Dále provedl rozbor svařitelnost hliníkových slitin, včetně možných problematik a použitých vyhodnocovacích zkoušek v experimentu. Dle zadání spolupracující firmy byla prověřena možnosti redukce počtu svarů. Proto byl externě proveden MKP pevnostní výpočet konkrétního dveřního rámu, a od výsledků tohoto výpočtu se odvíjet celý praktický experiment. Vzniklo několik variant, které jsou zobrazeny v tabulkách a barevných obrázcích ze simulací s jasným výsledkem, zda pro danou variantu redukce svarů bude či nebude rezerva mezního napětí. Následně v experimentální části práce byl podle navrhované výsledné varianty svařen technologií GTAW konkrétní dveřní rám, včetně vytvoření potřebné svařovací dokumentace a záznamu procesu svařování. V závěru je vyhodnocení ekonomické, včetně návrhu možných úspor při srovnání stávající varianty bez redukce počtu svarů a nově navrhované varianty s redukcí počtu svarů. Bohužel do termínu odevzdání této diplomové práce se nestihlo ve spolupracující firmě otestovat navrhovanou variantu redukce počtu svarů na zkušební stolici, takže nelze reálně říct, zda navrhovaná varianta bude či nebude implementována v procesu výroby. Každopádně řešením této diplomové práce se otevřela jiná otázka. A to souvislost pevnostních charakteristik základního materiálu a svaru po svařování bez následného tepelného zpracování a možných reálných problémů do budoucna. Například pevnostní analýzy pracují s mezí pevností neovlivněného základního materiálu, správně student doplnil mez kluzu svařovaného materiálu bez nutného procesu tepelného zpracování, které značně ovlivnily výsledky MKP analýzy. Student pravidelně docházel na předem domluvené konzultace jak se svým vedoucím, tak do spolupracující firmy i do externí firmy kde se prováděl MKP výpočet. Práce byla odevzdána po námi dohodnutém termínu, z důvodu přepracování formálních náležitostí pro odevzdání. Jako celek působí trošku nepřehledně, hlavně z důvodu velkého množství dat z MKP analýz, a není tudíž není přímo patrno co patří do teoretické části a co už do experimentu. Každopádně student dle mého názoru zpracováním této diplomové práce správně vyhodnotil poznatky ze studia a provedl potřebné ve své práci a tím pádem splnil zadání a cíle této diplomové práce a předpokládám i ve spolupracující firmě poskytl dostatek námětů k zamyšlení, proto tuto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vaněk, Mojmír

Pan Bc. Jan Šplíchal zpracoval vysoce kvalitní diplomovou práci, která řeší komplexní inženýrský problém ve firmě IFE, přičemž přesahuje obor samotné technologie svařování. Nejdříve provedl rozbor konstrukčního řešení s cílem navrhnout snížení počtu svarů u rámových dveří kolejových vozidel. Provedl detailní rozbor použité hliníkové slitiny a přídavného materiálu z hlediska materiálových vlastností a svařitelnosti. Provedl výrobu vzorků pro měření materiálových vlastností, přičemž výsledná data byla využita v následné numerické analýze statického zatěžování s cílem simulovat zkoušku předepsanou normou. Celkem bylo numericky analyzováno šest konstrukčních variant. Dále provedl rozbor možných výrobních změn z hlediska technologie svařování a následně byly dveře se sníženým počtem svarů skutečně svařeny. Závěrem provedl ekonomické zhodnocení přínosu zavedení navržených změn. Při zpracování práce využil velké množství zdrojů (celkem 113), jejichž významná část je cizojazyčná. V práci se průběžně odkazoval na platné normy nejen v oblasti technologie svařování, ale i materiálových vlastností, jejich zkoušení, zkoušky svarů a norem pro kolejová vozidla. Drobné nedostatky se dají nalézt pouze v menší přehlednosti práce a logickém řazení informací kapitol. Např. úvod ke kapitole „1 Rozbor zadání“ má 14 stran a není rozdělen na podkapitoly, přestože obsahuje řadu rozličných údajů včetně popisu výroby vzorků a popisu provádění následných tahových zkoušek. Předložená diplomová práce je na velmi vysoké úrovni, zadání bylo splněno, a proto ji navrhuji k obhajobě s hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116366