HORVÁTH, T. Zážehový sedmiválcový hvězdicový letecký motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Píštěk, Václav

Cílem diplomové práce bylo zpracovat návrh hnacího ústrojí sedmiválcového zážehového leteckého motoru. Válcová jednotka vychází z osvědčeného vozidlového motoru, byly však respektovány odchylky zdvihu vedlejších válců při zachování kompresního poměru, a proveden výpočet indikátorových diagramů v jednotlivých válcích užitím termodynamického modelu. Autor postupoval při práci na jednotlivých částech zadání se znalostí dané problematiky a systematicky, při řešení úloh z oblasti dynamiky, termomechaniky i pružnosti a pevnosti vhodně kombinoval a využíval jak možnosti analytického řešení, tak i adekvátní numerické metody a programové prostředky. Zadání diplomové práce bylo splněno v celém rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kaplan, Zdeněk

Úkolem diplomanta, Tomáše Horvátha, bylo navrhnout hnací ústrojí zážehového sedmiválcového hvězdicového leteckého motoru na základě parametrů zážehového vozidlového řadového tříválcového motoru Škoda 1,2 HTP, 12V, 47 kW, AZQ. Jeho diplomová práce obsahuje celkem 105 stran textu, 9 příloh výkresové dokumentace a 10 elektronických příloh. Je členěna kromě úvodu, závěru, seznamu použitých informačních zdrojů, použitých symbolů a příloh do kapitol, ve kterých se diplomant v souladu se zadáním postupně věnuje hvězdicovým motorům, kinematice, tvorbě modelů, pevnostní analýze, únavovému namáhání a vyvažování klikového mechanismu. Lze konstatovat, že diplomant splnil požadavky a cíle zadání diplomové práce v požadovaném rozsahu, použil vhodné metody řešení a prokázal ve vysoké míře schopnost samostatně řešit obtížné inženýrské problémy. Drobné nedostatky z hlediska formálních náležitostí, grafické, stylistické úpravy i práce s literaturou včetně citací lze akceptovat vzhledem k celkovému objemu provedené práce a ke skutečnosti, že významně nesnižují hodnotu práce. Diplomovou práci Tomáše Horvátha doporučuji k obhajobě před komisí pro SZZ.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116424