ŠEBELA, K. Chladící systém Formule Student [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Janoušek, Michal

Diplomová práce se zabývá chladicím systémem vozu Formule Student. Autor v práci nejprve obecně popisuje systém chlazení monopostu a rozmístění jednotlivých komponent systému s ohledem na pravidla soutěže. Dále v práci popisuje motivaci zabývat se inženýrským způsobem chladícím okruhem, neboť minulé monoposty měly problém s přehříváním. Autor experimentálně stanovil charakteristiku čerpadel chladicí kapaliny a oleje pro různá tlakové ztráty. Součástí práce je měření průtoku vzduchu přes výměník chladicí soustavy ve větrném tunelu. Na závěr autor provádí měření přímo na monopostu v reálném provozu. Z naměřených hodnot autor vyvozuje jasné závěry a doporučení pro zlepšení konstrukčního řešení vozidla. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Prokop, Aleš

Diplomová práce pana Šebely řeší problematiku chladicího systému Formule Student, přičemž cílí na užití experimentálních metod. Motivací práce jsou potíže s chlazením předchozí generace monopostu. Autor se v převážné části práce věnuje měření parametrů chladicího systému, které mohou v budoucnu posloužit jako vstupy do výpočetních modelů. V rámci analýzy jednotlivých částí chladicího systémů je třeba vyzdvihnout měření průtoku vzduchu přes výměník chlazení ve větrném tunelu. Z naměřených hodnot autor vyvozuje logické závěry a určuje oblasti, na které je třeba zaměřit pozornost při dalším vývoji monopostů. Jednotlivé kroky při zpracování jsou voleny logicky, s důrazem na systematičnost. Velmi pozitivně hodnotím množství a variabilitu vykonaných technických experimentů s cílem dosažení komplexity výsledků. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 116445