ZOUHAR, Š. HIL testovací stav pro soustavu univerzálních elektronických řídících jednotek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Brablc, Martin

Student Štěpán Zouhar pracoval v rámci své diplomové práce na stavbě speciálního přípravku pro Hardware in the Loop (HIL) testování konkrétních řídících jednotek. Přípravek má sloužit jako ukázka komplexního automatického testu dané řídící jednotky po hardwarové i softwarové stránce, kterou by zvládla i nekvalifikovaná, ale proškolená obsluha. Dosažené výsledky jsou kvalitní a budou užitečné při dalších podobných projektech v Mechatronické laboratoři. Výsledný přípravek je robustní, a bylo by možné jej použít pro rychlé testování většího množství stejných jednotek. Je ale potřeba dodat, že některé body zadání jsou splněny spíše minimalisticky, místy i nekompletně (např. u bodu 3 chybí některé požadované periferie). To je dáno studentovým přístupem k práci, kdy postupoval velmi samostatně a iniciativně, ale spíše nárazově s velkými prodlevami. To, co je splněno, je ale splněno kvalitně a naplňuje hlavní myšlenku zadání, a proto práci doporučuji k obhajobě s hodnocením C - dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Musil, Filip

Pan Zouhar se v diplomové práci zabývá návrhem a výrobou testovacího standu pro řídicí jednotky. První část práce se zabývá rešerší modelů vývoje mechatronických systémů a tzv. In the Loop simulacemi. Teoretická část je přehledně a srozumitelně napsaná, jednotlivé podkapitoly na sebe logicky navazují. Drobné výhrady mám jen ke kvalitě některých použitých obrázků. V praktické části se autor zabývá návrhem mechanické konstrukce testovacího zařízení a rozšiřováním již existujícího SW pro automatické testy řídicích jednotek. Velmi kladně hodnotím kompletní výrobu funkčního testovacího standu, který bude prakticky využíván. Výhrady mám například k identifikaci parametrů motoru, kdy mohl být na Doubledrivu pravděpodobně také měřen proud. Dále na obrázku 3.20 chybí vykreslená žádaná hodnota natočení motoru pro lepší porovnání s výsledkem řízení a v celé práci nejsou očíslovány rovnice. Kapitola 3.4 by zasloužila větší rozsah, kde by bylo podrobněji popsáno, jaké funkční testy na jednotkách mohou probíhat a zda probíhá nějaká komunikace mezi jednotkami na původním standu a standu nově navrženém. Drobný nedostatek z hlediska zadání je, že vytvořená sestava neobsahuje dva potenciometry a tlačítka. To však není závažný nedostatek, jelikož hlavní cíle práce byly splněny. Práce je zpracovaná na dobré úrovni až na výše zmíněné nedostatky. Doporučuji k obhajobě s hodnocením B – velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 116768