KREJČÍ, R. Návrh robotizovaného pracoviště pro zápustkové kování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Podaný, Kamil

Práce se zabývá výrobou kola do převodovky nákladního automobilu technologií zápustkového kování, a to včetně návrhu automatizovaného pracoviště s využitím robotů a dopravníků. Student se na první konzultaci dostavil teprve 20. března - od této chvíle už ale chodil pravidelně a k řešení přistupoval zodpovědně. Provedení odpovídá stanovenému zadání a bylo zpracováváno ve spolupráci se zadávající firmou. Celkové hodnocení zohledňuje rozsah, jazykovou a stylistickou úpravu a výkresovou dokumentaci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Zavadil, Radek

Práce je zaměřena na návrh technologie výroby kola převodovky objemovým tvářením za tepla v zápustce a návrh robotizovaného pracoviště. Práce splňuje požadavky zadání. V počátku je formou studie ukázáno jaké jsou potřebné výpočty pro navržení zápustky, v další části již konkrétní návrh zápustky a následně návrh robotizovaného pracoviště. Grafická úroveň práce je na dobré úrovni, i když by mohla být přehlednější. Čtivost práce je dobrá, autor postupuje logicky od základních po detailní informace týkající se tématu, jak daný úkol řešit. Text je doplněn odkazy na obrázky, tabulky a výpočty. Členitost práce by mohla být jednodušší. Některá technická slovní spojení by bylo vhodné doplnit o upřesňující výrazy. Občas se vyskytne překlep ve slovech, nicméně text tímto neztrácí na vypovídací hodnotě. Výkresová dokumentace je na dobré úrovni, má veškeré náležitosti, logické kótování, kóty se neopakují. Pro přehlednost je třeba se vyvarovat některých nectností grafických programů a využívat možnosti jejich nastavení. Pro návrh robotizovaného pracoviště byl použit pouze slovní popis pro použitá zařízení linky. V technicko-ekonomickém hodnocení jsou vypočteny náklady na pořízení nástrojového vybavení pro kovací lis. Připomínky: - Psaný text pro větší přehlednost oddělovat mezerou od popisů obrázků, tabulek, výpočtových vztahů - Pro přehlednost u 3D počítačových obrázků používat více barevného rozlišení jednotlivých dílů - Ve výkresech v řezech nezobrazovat čáry označující přechody rádiusů - U některých výkresů volit raději větší formát pro lepší čitelnost detailů dílu - Při návrhu robotizovaného pracoviště je pro názornost třeba vypracovat layout pracoviště, který ukáže rozmístění strojů, dosahy robotů a pracovní tok materiálu, prostory pro obsluhu a údržbu zařízení

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 117038