JELÍNEK, T. Sledování účinnosti čisticích emulzí pro desky plošných spojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Buršík, Martin

1. Informace k zadání Bakalářská práce se zabývá sledováním účinnosti mycích emulzí pro desky plošných spojů. Úkolem studenta bylo stanovení pravděpodobných aktivních složek v mycích emulzích a výběr způsobu jejich sledování. Na základě analýzy sledovaného mycího roztoku poté navrhnout složení servisní mycí kapaliny určené pro vývoj mycích zařízení. 2. Aktivita během řešení, konzultace, komunikace Měření mycích emulzí, které byly odebírány z výrobních procesů, byla většinou realizována v průběhu mezi jednotlivými odběry. Po provedení chemické analýzy na fakultě chemické nebyla aktivita studenta odpovídající požadavkům problematiky. Vlastní návrhy na způsob řešení nebyly konzultovány. Konzultace nebyly pravidelné, aktivita a komunikace byla pouze v začátcích práce a před jejím odevzdáním. 3. Aktivita při dokončování Aktivita při dokončování byla zvýšená, avšak konzultace byly nepravidelné. Měření si vyžadovalo větší pravidelnost a důslednější zpracování výsledků. 4. Práce s literaturou Student se orientoval v dané problematiky pomocí uvedené literatury. 5. Souhrnné hodnocení Aktivity během práce bohužel odpovídají výslednému provedení. Charakter práce vyžaduje hlubší proniknutí do problematiky a vlastní způsoby řešení. Analýzy roztoků nelze diskutovat obecně, vždy se jedná o konkrétní materiály, na nichž se musí realizovat metodika. Konzultace a spolupráce nebyla na dobré úrovni, student chodil na konzultace nepřipraven. hodnocení D, 68 bodů

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 37/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) F 8/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Řezníček, Michal

Předložená práce se zabývá sledováním účinnosti čistících emulzí pro desky plošných spojů. Úkolem bylo stanovení pravděpodobných aktivních složek čistících emulzí a výběr způsobu sledování jejich obsahu v mycím roztoku. Na základě provedené analýzy pak mělo být navrženo složení servisní mycí kapaliny určené k vývoji mycích zařízení. V úvodní části práce jsou diskutovány způsoby čištění DPS a typy čistících kapalin. V experimentální části se student zaměřil na analýzu čistící kapaliny A200 v různých stádiích jejího znečištění. K měření byla využita metoda cyklické voltametrie. V práci postrádám návrh na složení servisní mycí kapaliny, který je jasně požadován v zadání práce. V závěru je pouze konstatováno, že z důvodu špatné dostupnosti nespecifikovaných látek, se nepodařilo ověřit její účinnost. Bezesporu zajímavé výsledky získané pomocí voltametrické metody by si však zasloužili hlubší rozbor. Formální stránce zpracování by mělo být věnováno větší úsilí. Slovní popis os grafů a jejich "barevné orámování" není nejvhodnější. Dále pak například seznam literatury neodpovídá normě (hlavně odkazy na www). Z výše uvedených důvodů hodnotím práci 78b.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 14/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 12/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 31804