PROCHÁZKA, V. Nárok na odpočet DPH v judikatuře Soudního dvora EU a českých správních soudů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Brychta, Karel

Cílem bakalářské práce bylo systematizovat závěry dovozené judikaturou Soudního dvora EU a českých správních soudů ve vztahu k nároku na odpočet DPH a tyto následně „přetavit“ do návrhů a doporučení pro daňový subjekt majících za cíl eliminovat související rizika. Shora uvedený cíl bakalářké práce byl splněn. Studentem zpracovaná bakalářská práce, která se zabývá velmi aktuálním tématem, je v řadě ohledů nadstandardní. Výsledky důkladně provedené analýzy student "přetavil" do prakticky použitelných check-listů, jejichž užití napomůže: a) zkvalitnit příslušné rozhodovací procesy a b) unést důkazní břemeno ve vztahu k prokazování toho, že daňový subjekt postupoval ve vztahu k uplatnění nároku na odpočet s řádnou péčí a opatrností. Otázky k obhajobě: 1. Domníváte se, že v souvislosti s demografickým vývojem dojde k etablování nových nepřímých daní? Svoje stanovisko zdůvodněte. 2. Považujete kritéria dovozená judikaturou Soudního dvora EU (event. ESD) za dostatečná? Svoje stanovisko zdůvodněte.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skoták, Vladimír

Práci studenta hodnotím na vysoké odborné úrovni, oceňuji stručně a přehledně popsanou problematiku DPH se zaměřením na odpočet daně. Největší přínos bakalářské práce však spatřuji v části věnované návrhům a doporučením pro daňové subjekty, ve které student prokázal, že dané problematice rozumí a dokáže z teoretických poznatků vyvodit reálné a praktické rady a doporučení, byť pohledem spíše idealistickým. Autor mohl zvolit více knižních zdrojů, s ohledem na téma práce a nutnost čerpat informace z nejaktuálnějšího vývoje judikatury však zvolený postup hodnotím jako adekvátní.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 119884