ŠTERCOVÁ, T. Pracovněprávní vztahy z hlediska optimalizace mzdových nákladů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Musilová, Helena

Studentka se věnuje stále aktuálnímu tématu optimalizace mzdových nákladů zaměstnavatele. Teoretická část je vhodně zpracovaná, využívá velké množství odborné literatury (včetně zahraniční) a tvoří tak logické východisko pro další části práce. Kladně lze hodnotit kapitolu 1.10 věnovanou daňovým aspektům zaměstnaneckých benefitů. Analytická část obsahuje zevrubné posouzení problému v jeho souvislostech, přičemž studentka propojuje informace od podnikatele s vědomostmi získanými v průběhu studia. Reflektuje rovněž současnou situaci na trhu práce, nízkou míru nezaměstnanosti a s tím související problémy zaměstnavatele se zajištěním vhodných uchazečů o práci a udržením stávajících zaměstnanců. Vývoj celkových a osobních nákladů v letech 2014 až 2018 je přehledně shrnut v kapitole 2.8.5. V návrhové části studentka osvědčila schopnost interpretovat poznatky a vyvodit z nich adekvátní závěry. Kladně hodnotím návrh zaměstnat v období prázdnin studenty blízkého středního odborného učiliště. Zaměstnavatel jistě ocenil tabulku 23 a 24 obsahující propočet předpokládaných nákladů na příplatky na dovolenou v návaznosti na počet odpracovaných let. Předložené návrhy jsou prakticky využitelné, což ostatně plyne i z vyjádření zaměstnavatele. U jednotlivých návrhů jsou uvedena i jejich negativa, náklady na navrhované zaměstnanecké benefity jsou vypočteny pro jeden rok a pro horizont pěti let. Text má dobrou jazykovou úroveň, je vhodně strukturovaný, srozumitelný, logicky uspořádaný a čtivý. Studentka užívá správně odbornou terminologii. Autorka pracovala iniciativně a samostatně, text práce průběžně konzultovala a upravovala dle připomínek vedoucí. Bakalářská práce je zpracovaná velmi pečlivě, proto jde svým rozsahem nad stanovený rozsah. Studentka zcela splnila cíl dle zadání a předložila několik návrhů řešení daného problému, přičemž zhodnotila jejich klady i zápory, ekonomické hledisko i realizovatelnost. Práce odpovídá zaměření bakalářského studijního oboru. Bakalářská práce splňuje požadavky kladené na tento typ závěrečné práce a lze ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kašpar, Viktor

Téma bakalářské práce je v současné době stále aktuální, tj. dotýká se problematiky pracovně právních vztahů s přesahem zaměření na optimalizaci mzdových nákladů, vč. korespondujícího počtu zaměstnanců. Zkoumáním jednotlivých aspektů při konzultacích přinášela autorka v návrzích a řešeních zajímavé pohledy v oblastech lidského kapitálu. Na jejím přístupu bylo patrné, že disponuje velmi dobrou orientací v dané teoretické problematice, a což bylo potěšující i schopností samostatné práce. Pozitivně se do práce promítla také její znalost daného podnikového prostředí, z čehož vyplynulo několik konkrétních návrhů řešení stabilizace, motivace stávajících zaměstnanců a strategie v náboru zaměstnanců nových. Pro zaměstnavatele by měl zajisté větší přínos návrh na zavedení nových benefitů podložený dotazníkovým šetřením. Tímto způsobem by zaměstnavatel zjistil, kterému benefitu dávají samotní zaměstnanci prioritu. Na druhou stranu lze pochopit, že toto zjištění nebylo předmětem práce. Po stránce stylistické a jazykové je text na dobré úrovni, má logickou strukturu. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 119933