MATOUŠKOVÁ, N. Návrh na zlepšení systému vymáhání pohledávek u podnikatele [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Musilová, Helena

Studentka se věnuje stále aktuálnímu tématu vymáhání pohledávek z pohledu věřitele. Teoretická část je vhodně zpracovaná s využitím velkého množství odborné literatury a tvoří tak logické východisko pro další části práce. Analytická část obsahuje zevrubné posouzení problému v jeho souvislostech, přičemž studentka propojuje informace od podnikatele s vědomostmi získanými v průběhu studia. Přínosná je kapitola 2.5.5 obsahující přehledné srovnání pohledávek v letech 2015 až 2018. V návrhové části studentka osvědčila schopnost interpretovat poznatky a vyvodit z nich adekvátní závěry. Jednotlivé návrhy obsahují zhodnocení kladů a záporů i ekonomickou náročnost zavedení. Návrhy obsahují i vlastní text, který by mohl být doplněn do smluv s klienty. Nad rámec práce studentka upozornila rovněž na dosud nevyužívanou možnost odstoupení od smlouvy. Předložené návrhy jsou prakticky využitelné, což ostatně plyne i z vyjádření věřitele. Text má dobrou jazykovou úroveň, je vhodně strukturovaný, srozumitelný, logicky uspořádaný a čtivý. Studentka užívá správně odbornou terminologii. Autorka pracovala iniciativně a samostatně, text práce průběžně konzultovala a upravovala dle připomínek vedoucí. Bakalářská práce je zpracovaná velmi pečlivě, proto jde svým rozsahem nad stanovený rozsah. Studentka zcela splnila cíl dle zadání a předložila několik návrhů řešení daného problému, přičemž zhodnotila jejich klady i zápory, ekonomické hledisko i realizovatelnost. Práce odpovídá zaměření bakalářského studijního oboru. Bakalářská práce splňuje požadavky kladené na tento typ závěrečné práce a lze ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Růžičková, Diana

Závěrečná práce splňuje stanovené cíle, a navrhuje konkrétní řešení situace týkající se vymáhání pohledávek u firmy. Část z navrhovaných změn a řešení je pro firmu využitelná bez nutnosti dalších úprav. Jako drobný nedostatek vnímám schopnost interpretace některých postupů a řešení, nicméně v závěru práce jsou výsledky shrnuty poměrně srozumitelně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 119937