HOJNÝ, O. Účinnostní mapa pohonu s asynchronním strojem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Pruša, Radomír

V rámci bakalářské práce se student zabýval vytvořením interpolačního algoritmu pro aplikaci na účinnostní mapě asynchronního motoru. Student pravidelně docházel na konzultace a splnil všechny body zadání. Oceňuji odvedenou práci na tvorbě interpolačních algoritmů. Celkovou kvalitu práce bohužel snížilo špatné rozložení časového plánu na tvorbu vlastního textu, který není zcela přehledný a jednoznačný. Výstupem práce je aplikace interpolačního algoritmu na měřené účinnostní mapě a porovnání s účinnostmi deklarovanými výrobcem. Přes uvedený nedostatek práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hadraba, Petr

Práce se zabývá tvorbou účinnostních map pohonu s asynchronním motorem. Student testoval čtyři různé algoritmy pro vytvoření interpolační mapy, kdy testoval chování interpolačních algoritmu na dvou testovacích funkcích. Následně využil dva tyto algoritmy pro vytvoření 2D účinnostní mapy měřeného elektromotoru a jeden algoritmus pro 3D mapu celkového pohonu. K vytvoření účinnostní mapy byla použita experimentálně naměřená data. Tato mapa byla následně porovnána s daty uvedenými výrobcem. Cíle práce byly splněny, avšak práce trpí řadou nedostatků. Problém představuje špatná struktura, kdy jednotlivé kapitoly na sebe příliš nenavazují, tento nedostatek komplikuje čtení a celkové porozumění. V teoretické části postrádám zhodnocení vlivů jednotlivých ztrát na celkové ztráty v pohonu. Klíčové zhodnocení volby algoritmu je omezeno na větu: „Bylo zvolena, po porovnání dat a uvážení nevýhod ostatních metod.“ Až v závěru je uvedeno, že vykazovala optimální výsledky vůči datům uvedeným výrobcem, což ale není ničím podloženo. Přes tyto nedostatky, doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 116849