ONDRYÁŠ, A. Vývoj a implementace softwarového prostředí pro komunikaci uživatele s robotem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Appel, Martin

Pan Adam Ondryáš se v práci zabýval nalezením a následně zprovozněním hlasového syntetizátoru použitelného v programovacím jazyku MATLAB. Tento cíl byl studentem splněn. Dalším bodem bylo vytvoření vhodného nástroje pro vytváření stavového automatu pro potřeby programování robotické hlavy. Na zmíněné hlavě student pracoval v týmu více studentů a z důvodu celkového pomalého postupu na tomto projektu nebyl tento nástroj použit. Bohužel student nestihl vytvořit grafickou vizualizaci stavového programu. Program je nicméně funkční. Student pravidelně konzultoval a musel se seznámit s OOP a návrhovým vzorem MVC. Práce je logicky členěna na jednotlivé kapitoly, celkový rozsah je adekvátní pro bakalářskou práci. Kladně hodnotím práci také po grafické stránce. Hodnotím práci jako dobrou a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Bastl, Michal

Pan Ondryáš měl za úkol vytvořit softwarový interface pro komunikaci s robotem. V úvodu je třeba říci, že název je poměrně zavádějící. Student se v práci věnoval syntetizátorům mluvené řeči z textu. Tato část práce by mohla být obsáhlejší v písemné práci jsou tomuto věnovány cca dvě strany. Autor měl uvést více možností a ty vyzkoušet a zhodnotit. Představí jedinou. Práce se dále věnuje GUI s využitím objektového programování a vzoru MVC. K pochopení těchto principů je třeba nemalé studijní úsilí. Tato problematika se na oboru Mechatronika dostatečně nevyučuje. Další část práce obsahuje popis základů OOP a MVC architektury SW. Student měl implementovat sadu příkladů a testovat výsledky. Finální sada aplikací představuje dva jednoduché příklady. Tato část práce je také nevhodně umístěna do příloh na konec. Výsledné GUI v příloze nepůsobí zrovna profesionálně. Myslím, že tato mohlo být dotaženo daleko lépe. Mohu říci, že práce je podprůměrná a uděluji známku dostatečně /E

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 117809