HOLAS, J. Zařízení pro testování bezdrátového přenosu energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Chalupa, Jan

Student vytvořil funkční prototyp zařízení pro testování bezdrátového přenosu a nad rámec práce provedl takové úpravy, aby bylo možné zařízení ovládat i automatizovaně. První tři body zadání byly splněny v celém rozsahu, poslední bod nebylo možné splnit přesně podle zadání, jelikož testovací moduly nebyly v danou dobu dostupné. Student však provedl testovací měření, pomocí odporové dekády, zdrojů a multimetrů, čímž prokázal správnou funkci výsledného zařízení. Tím lze bod zadání považovat za splněný. Písemné práci bych vytknul chybu označení kapitol 1.1. které se zde objevuje dvakrát. Zbytečně obsáhlé popisování funkcí, kterými disponuje Arduino Uno v kapitole 3.2. Dále v kapitole 3.3 je uvedeno, že je operační zesilovač (dále jen OZ) zapojen jako sledovač, což není úplně správně. Jedná se o zapojení OZ s posíleným výstupem pomocí NPN tranzistoru, tento celek pak funguje jako výkonový sledovač. V kapitole 3.4. jsou možná zbytečně detailně popisovány standardní sběrnice I2C a SPI, použití externích odkazů by bylo dostačující. Student během vypracování zadání docházel na pravidelné konzultace, kdy potřeboval poradit hlavně s návrhem elektroniky. Na zbylých částech pracoval efektivně a samostatně. Práce je dle mého rozumně členěná a přehledná. Vzhledem k úrovni technické zprávy a zpracování praktické části lze hodnotit známkou výborně/A .

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Musil, Filip

Pan Holas se ve své bakalářské práci zabývá návrhem a výrobou testovacího zařízení pro bezdrátový přenos energie. Rešeršní část se zabývá stručným přehledem typů bezdrátových přenosů energie a ztrátami. Na tomto místě bych vytknul příliš velkou stručnost kapitol. Bylo by vhodné uvést alespoň stručný matematický popis doplněný odpovídajícími schématy. Praktická část je věnována návrhu a výrobě testovacího zařízení. Kladně hodnotím výsledný produkt, který zahrnuje konstrukční provedení, implementaci krokových motorů a elektroniky včetně návrhu DPS. Jednotlivé podkapitoly praktické části jsou psány příliš obecně, bylo by vhodné jejich obsah více zaměřit na řešený problém. Kapitola 4 je rovněž příliš stručná, chybí zde podrobnější popis měření, funkční schéma nebo graf průběhu zátěže v čase. Práce splňuje zadané cíle, jsou zde navíc implementovány krokové motory, které budou v budoucnu využity pro automatizaci posuvů. Vizuální stránka je dobrá, místy je použita nevhodná jazyková stylistika. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením B – velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 117972