SEVRYUGIN, A. Návrh výrobní technologie tělesa kuličkové matice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemčík, Oskar

Autor ve své práci nejprve zpracoval krátkou rešerši kuličkových matic. Následně popsal základní technologii, použité stroje a nástroje pro výrobu zvolené kuličkové matice. Navrh tři variantní technologie a dva typy polotovarů a to přířez a výkovek. Provedl potřebné výpočty a stanovil kritické množství. V závěru doporučil nejvýhodnější technologii. Na zadání pracoval samostatně a iniciativně a v práci se snažil uplatnit získané vědomosti. Tímto splnil požadavky zadání a práci doporučuji k obhajobě. K práci mám následující výhrady a dotazy: - drobné překlepy např "pomalé pohybu stroje" či "přířez týče". - str. 24 pro jakou velikost série je počítána cena kovaného polotovaru - str. 41 proč je vnitřní nůž na obr 2.25 označen jako monolitná vyvrtávací tyč, když dle zobrazení používá VBD? - str. 44 vrtáky jsou převážněvyráběny jako "monolitní". - str. 52 technologický postup se pro kusovou výrobu ovykle navrhuje stručněji s tím, že řezné podmínky a sled úkonů volí kvalifikovaný dělník - nejsou náklady na energie plus dělníka 200kč na hodinu, zvláště na brusce, na dnešní dobu příliš nízké? - str. 62 co přesně znamenají v tab 5.1 strojní čas jednoho kusu a strojní čas dávky (protože o prosté vynásobení dávkou se evidentně nejedná)? - str. 69 do výpočtu fixních nákladů by bylo dobré započítat jen náklady potřebné přímo pro zvolenou výrobu (např, speciální nástroje přípravky atd.)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sliwková, Petra

Studentem předložená diplomová práce se zabývá návrhy výrobních technologií zpracovaných na základě výkresu součástky kuličkové matice. Práce obsahuje drobné překlepy (např. vyberu, dal, sirka…), pravopisné chyby (např. všechny údaje byli zjištěny, …) a nesprávné jednotky mm.ot-1 . Některé tabulky nejsou zarovnané k levému okraji (např. 2.10, 2.44, …). Podklady potřebné pro svoji práci student čerpal z literárních i z elektronických zdrojů, o které se také opírá. Prezentované výsledky jsou přehledně uspořádány pomocí tabulek. Práce je zpracována v souladu se zadáním a splňuje náležitosti dané příslušnými předpisy pro vysokoškolské kvalifikační práce. Doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113163