VODEHNAL, M. Vývoj tribometru pro měření adheze na reálné kolejnici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Omasta, Milan

Výstupem konstrukční práce je experimentální zařízení, které lze s ohledem na dostupná zařízení považovat za unikátní. Hlavní cíle práce v podobě návrhu, realizace a ověření funkčnosti byly splněny. Z důvodů poměrně zdlouhavé fáze návrhu a výběru klíčových komponent a realizace zařízení však nebyl ponechán dostatečný prostor na další optimalizaci konstrukce. Jednou z důležitých etap vývoje nového experimentálního zařízení je návrh, ověření a odladění metodiky testování. Vzhledem ke zpoždění v realizaci zařízení však tyto činnosti byly realizovány jen v omezeném rozsahu. Velmi slabý byl vlastní přínos v oblasti návrhu řídicího a měřicího systému, který byl nakonec řešen v rámci širšího týmu. Lépe mohla být provedena analýza a interpretace naměřených výsledků. Výstupem práce je funkční vzorek, který však pro účely rutinního využívání v rámci výzkumných aktivit bude vyžadovat další vývoj a optimalizaci. Vedoucí předkládanou diplomovou práci doporučuje k obhajobě a navrhuje celkové hodnocení známkou dobře / C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Polach, Pavel

Hlavním cílem diplomové práce bylo vyvinout přenosný traťový tribometr pro stanovení adheze na reálné kolejnici. Dílčími cíli bylo 1. provést a vyhodnotit rešerši dostupných zařízení, 2. definovat požadavky na zařízení vzhledem k uvažovanému použití, 3. navrhnout a analyzovat konstrukční řešení a 4. realizovat zařízení a ověřit jeho funkčnost. Diplomová práce má 82 stran, 3 přiložené přílohy a 3 samostatné přílohy. Student má dobrý přehled o řešené problematice. K řešení přistupoval zodpovědně, nastudoval si nashromážděné podklady, získané vědomosti pak systematicky setřídil a vyvodil závěry pro postup řešení k dosažení cílů diplomové práce. Student samostatně stanovil postup řešení, vycházel z načerpaných poznatků a při řešení uplatnil vlastní představy. Práce je koncepčně velmi dobře zvládnutá. Téma je aktuální. Použité metody odpovídají současnému stavu poznání. Student si dobře poradil s konstrukční i praktickou částí problematiky řešené v rámci diplomové práce. Hlavní cíl i dílčí cíle práce byly dosaženy. V rámci diplomové práce byl navržen měřicí řetězec přenosného tribometru (jsou diskutovány různé varianty). V práci je uvedena metodika měření adheze, popsán princip měření a konstrukce tribometru a jeho konstrukčních částí. Hlavním výsledkem práce je funkční vzorek přenosného tribometru pro měření adheze na reálné železniční trati. Vyvinutý tribometr byl ověřen laboratorně i v reálných provozních podmínkách. V práci jsou vyhodnoceny výsledky těchto měření. V rámci kapitoly "6 Diskuze" je podrobně provedeno zhodnocení realizovaného konstrukčního řešení tribometru a analýza přesnosti realizovaných měření. Úroveň práce splňuje veškeré požadavky na diplomovou práci. Práce obsahuje všechny formální náležitosti, koncepce práce, členění kapitol a jejich návaznost je logická. Grafická a formální úprava práce je dobrá. V práci se vyskytuje několik (nepodstatných) drobných "nedokonalostí": drobné překlepy (např. na obr. 5-13 "rychlot" místo "rychlost"), nejednotnosti při zápisu odkazů na literaturu (někdy vícenásobné citace jsou v jedné závorce, někdy každá závorkách zvlášť) a v zápisu "newtonmetrů" (někdy se znaménkem pro násobení mezi "N" a "m", někdy bez), v textu chybí odkazy na některé obrázky (např. obr. 2-2, obr. 2-8 až obr. 2-10 atd.).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113216