NAVRÁTIL, M. Vliv stárnutí plastického maziva na jeho chování v blízkém okolí elastohydrodynamického kontaktu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Košťál, David

Autor se ve své práci zabýval posouzením schopnosti plastického maziva uvolňovat kapalnou složku ze své struktury a poskytovat tak EHD kontaktu dostatek maziva na vytvoření mazacího filmu. Tato schopnost doplňování maziva do okolí kontaktu byla autorem dále studována pro různé fáze životnosti maziva a vzájemně porovnána. Na práci autora nejvíce oceňuji široký rozsah práce. Pro zajištění starších vzorků maziva využil testovací stanice pro ložiska, takže mazivo bylo podrobeno reálné degradaci, podobně jako v průmyslových aplikacích. Pro tyto potřeby musel navrhnout provozní podmínky a vypočítat pro ně životnost maziva. Pro samotný experiment a vyhodnocení schopnosti maziva zaplavovat okolí kontaktu pak využil metodu optické fluorescence, která poskytuje velmi přesné výsledky a sám si vytvořil kalibrační postup pro obdržení konkrétních výsledků. Díky reálnému procesu degradace plastického maziva došlo k jeho kontaminaci. S tím se původně nepočítalo, ale ve výsledku to studii obohatilo o další vliv a autor byl schopen nepředpokládaný jev dobře zahrnout do práce. Co mi v práci chybí, je více datových bodů napříč životností maziva a současně fakt, že v práci není uvedeno žádné mazivo, které by nebylo kontaminováno a současně bylo blízko konce své životnosti. Jelikož je ovšem konec životnosti maziva pravděpodobně spojen i s koncem životnosti ložiska, není jisté, jestli je to vůbec realizovatelné bez kontaminace. Na studentovi oceňuji samostatnost práce a to zejména schopnost tento výzkum dokončit až do podoby impaktovaného článku, který je aktuálně podán k publikování do vědeckého časopisu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Dzimko, Marián

Diplomová práca na tému: „Vliv stárnutí plastického maziva na jeho chování v blízkém okolí elastohydrodynamického kontaktu“ spĺňa formálne, odborné a obsahové požiadavky v plnom rozsahu. Téma je aktuálna a metodologicky veľmi dobre spracovaná. Diplomant venoval veľkú pozornosť spracovaniu a získavanie najnovších poznatkov z oblasti fungovania plastických mazív v zaťažených a koncentrovaných kontaktoch, kde počas životnosti dochádza k postupnému poškodeniu štruktúry mazivá a vylučovaniu oleja z jeho štruktúry. Hlavným výsledkom práce je nájdený nepriamy vplyv starnutia maziva v podobe miery kontaminácie na jeho správanie v blízkosti kontaktu. Vedecký charakter diplomovej práce je dokumentovaný kvalitným publikačným výstupom.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116395