KAŇA, V. Návrh robotické buňky pro bodové svařování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Pochylý, Aleš

Diplomová práce je zaměřena na automatizaci výroby ocelových výztuh prostřednictvím technologie bodového sváření a průmyslových robotů. Student splnil všechny body zadání: navrhnul rámcové technické řešení v několika variantách a „nejvhodnější“ variantu řešení dále rozpracoval do finální podoby. Student v zásadě obsáhnul práci konstruktéra a simulačního inženýra (off-line programátora). V rámci konstrukce student vypracoval především návrh upínacího přípravku, návrh otočného stolu s rámem pro upínací přípravky, výběr robotů a svářecí techniky. Hlavní část práce však spočívala v sestavení simulačního modelu pracoviště v softwaru Siemens Process Simulate. Zde je největší přidaná hodnota celé práce, neboť se zde uplatnily nakonstruované dílčí části, které se v simulaci spojily ve funkční celek, otestoval se takt linky, dosahy robotů, bezkoliznost dráhy robotů apod. Úroveň simulačního modelu je velmi dobrá. Práce dále obsahuje i řešení problematiky bezpečnosti a v závěru je uvedeno technickoekonomické zhodnocení, které má poměrně reálný základ, a i odhadované ceny se blíží realitě. Celkově považuji práci za zdařilou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubela, Tomáš

Diplomová práce se zabývá návrhem robotického pracoviště pro bodové svařování sedadlových výztuh. Je zde proveden návrhu konceptu pracoviště, výběr optimální varianty a rovněž je zde věnována pozornost hlavním konstrukčním celkům. Po simulaci pracoviště je provedeno zhodnocení bezpečnosti a ekonomické stránky návrhu. Na DP je patrné, že diplomant se dobře orientuje nejenom v hlavních krocích návrhu pracoviště, ale též v použitých procesních technologiích (odporové svařování, konstrukční návrh přípravku apod.). Dobře je zpracován rozbor procesu potřebný pro simulaci a kladně hodnotím také návrh upínacího přípravku včetně jeho simulačního modelu. Dosažené výsledky DP hodnotím pozitivně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 116743