ČECHMAN, J. Automatizace a optimalizace konstrukce a pracovního procesu horizontální štípačky na palivové dřevo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Knoflíček, Radek

K obhajobě předložená DP je bezesporu další prací v řadě, která zohleďňuje zdokonalení předchozí konstrukce jakéhokoliv stroje, tedy i štípaciho stroje. Cíle byly vcelku splněny. Pravdou však je, že mohla být věnována mnohem větší pozornost systémovému rozboru problematiky mechanizovanému štípání dřeva a zejména vyhodnocení kladů a záporů původní, nyní optimalizované konstrukce štípačky na dřevo. Počítačový experiment by byl velmi vítaný, nebyl však bodem zadání DP. Jasnějším definováním dílčích problémů konstrukce a technologie štípání dřeva by vynikly rozdíly v původním a v novém řešení. Též je škoda, že DP neobsahuje typový list, jako tzv. "letáček pro případného budoucího zájmce o koupi". Dílčí optimalizace konstrukce byla provedena, výkresová dokumentace v potřebné kvalitě a rozsahu také, návrhové výpočty též. Citace v rešeršní části jsou hojné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pavlík, Jan

Předložená diplomová práce na téma „Automatizace a optimalizace konstrukce a pracovního procesu horizontální štípačky na palivové dřevo“ navazuje na úspěšnou bakalářskou práci, v jejímž rámci byla realizována stavba a výroba prototypu horizontální štípačky na dřevo. Z práce je patrné, že autor dále prohloubil znalosti nejen v dané problematice. Konstrukční návrh je vhodně doplněn výpočty, kde je užito kombinace analytických výpočtů a simulačních metod v podobě MKP. Konstrukce stroje je vhodně vybavena prvky automatizace, s ohledem na pracovní podmínky a požadované síly je užito hydromotorů. Součástí práce jsou i návrh hydraulického schématu celého zařízení a analýza rizik. Práce je logicky uspořádána, občas je možné se setkat s překlepy a podobnými drobnými nedostatky, které zásadně neovlivňují kvalitu práce. Jako jediný vážnější nedostatek spatřuji absenci 3D modelu, přesto že byl autorem vytvořen, není součásti odevzdané práce. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116975