ŠOULÁK, P. Aplikace CMT Advanced v průmyslové praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubíček, Jaroslav

Diplomová práce Bc. Petra Šouláka obsahuje 56 stran textu, obrázků a celkem 9 příloh. DP je věnována problematice svařování vysokopevnostních ocelí metodou MAG a CMT Advanced. Úvodní část rozebírá podrobně svařitelnost daných ocelí a obě metody svařování. Diplomat samostatně navrhnul rozsah experimentu a jeho rozsah je naprosto dostačující. Vlastní experimentální svařování bylo provedeno ve firmě Fronius Praha a vyhodnocení na FSI Brno. V rámci experimentu bylo provedeno podrobné ekonomické hodnocení svařování. DP je psána technicky správným jazykem, s podporou dostatečné obrázkové dokumentace. Závěra práce jsou správné. Bc. Petr Šoulák pracoval samostatně plně využíval možností konzultací i technické podpory vedoucího.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sigmund, Marian

Diplomová práce je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí, a to části teoretické a praktické. V teoretické části diplomové práce student zpracoval literární rešerši ocelí s vyšší pevností, včetně její svařitelnosti a problematik přípravy a svařování těchto specifických ocelí. Následuje literární rešerše použitých metod svařování, včetně používaných ochranných plynů, přídavných materiálů a svařovacích zařízení. V poslední části teorie jsou sepsány normativní zkoušky potřebné k ověření kvality svarového spoje, včetně zkoušek vyhodnocených v praktické části. V praktické - experimentální části diplomové práce jsou popsány použité vysokopevnostní základní materiály, včetně výpočtu uhlíkového ekvivalentu a vneseného tepla pro jednotlivé vrstvy svaru. Následuje příprava a svaření jednotlivých vzorků experimentu s popisem použitých zařízení, přídavného materiálu, podmínek a parametrů svařování, včetně záznamu průběhu svařování. Dále bylo potřeba svařené vzorky dle přiloženého rozřezového plánu připravit pro zkoušky svarových spojů a následného vyhodnocení. Konkrétně se jednalo v návaznosti o tahovou zkoušku, hodnocení makro a mikrostruktury. U tahové zkoušky Hardoxu z důvodu vad ve svaru správně vyhodnocen důsledek lomu - nevyhovující zkouška. Z tohoto důvodu většinou v praxi předchází destruktivním zkouškám zkoušky nedestruktivní, které vadné svary vyloučí. V makrostruktuře tím pádem správně hodnocen průvar jen u vzorků bez vad. K hodnocení mikrostruktury nemám výhrad a jednotlivé pozorované mikrostruktury byly následně ověřeny měřením mikrotvrdosti. Zmínka v hodnocení experimentu u Hardoxu, že z důvodu nedostatečných parametrů svařování k zabezpečení průvaru druhé vrstvy, bylo místo CMT Advanced použito klasického CMT navíc s rozkyvem, mělo jistě vliv na výsledné vnesené teplo a tím pádem i mikrostrukturu a tvrdost tepelně ovlivněné oblasti. Hlavní cíl svařitelnosti Hardox plechů a to udržet tvrdost tepelně ovlivněné oblasti svaru a tím i vyhovující houževnatost svaru byl splněn. V ekonomickém zhodnocení jsou porovnány pořizovací náklady na v experimentu použité technologie svařování v sestavě vhodné pro robotizované svařování (vhodný zdroj, podavač, hořák a potřebné příslušenství bez robota a řídící jednotky včetně polohování). V praxi většinou jednu z hlavních rolí při výběru nové technologie hrají velkou roli pořizovací náklady zařízení s malým ohledem na výhody dané technologie. Vzhledem k srovnatelným výsledkům vneseného tepla, průvarům a šířkám tepelné ovlivněné oblasti, výsledných mikrostrukturám a naměřeným tvrdostem pro tyto typy aplikací vysokopevnostních materiálů, ve většině případů zůstane u použití klasických synergických GMAW zdrojů. Navíc pokud ekonomické zhodnocení provozních nákladů na jeden metr svaru je srovnatelné. Toto tvrzení bylo i zhodnoceno a konstatováno studentem v závěru diplomové práce. K vlastní diplomové práci nemám jak formálních, tak neformálních připomínek a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117326