ŠATRÁN, J. Vývoj výstavby rezidenčních nemovitostí v městské části Brno - Jundrov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Klika, Pavel

Student splnil cíle diplomové práce, v práci je větší množství citací z literatury, jedná se zejména o sběr dat a informací což ovšem vyplývá ze samotného zadání. Hodnotím schopnost studenta získat potřebné informace k vypracování diplomové práce avšak některé části práce mohli býti více rozpracovány. Velká část práce se věnuje popisu soliterních budov na úkor popisu rozvoje výstavby v jednotlivých obdobích. Oponenuta je výstavba rodinných domů ve dvacátém století a popis je zaměřen na panelákovou výstavbu. V práci bych uvítal i mapu, ve které by byly vyznačeny jednotlivé lokality výstavby, členěné na základě časového období výstavby. Práce obsahuje větší množství gramatických chyb. Student v dostatečném rozsahu řešil zadanou problematiku. Teoretická i analytická část práce je na dostatečné úrovni. Práce může být zejména pro teoretické využití jako podklad k podrobnému popisu lokality a historii rezidentních objektů v hodnocené lokalitě. Celkově hodnotím práci jako dobrou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C
Odborná úroveň diplomové práce C
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kosová, Jaroslava

Diplomová práce je zpracována v dostatečném rozsahu a v souladu se zadáním. Student ve své práci popsal vývoj výstavby v městské části Brno – Jundrov od 13. století po současnost, nastiňuje také možnosti rozvoje této městské části z hlediska budoucí výstavby rezidenčních nemovitostí. Statistické údaje o bytovém fondu v této městské části mohly být vyhodnoceny podrobněji. Práce je uspořádána přehledně, ale vysvětlení používaných pojmů mohl student zařadit již do úvodní části. Celková úroveň diplomové práce je dobrá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Student v diplomové práci nejdříve stručně uvádí základní údaje o městské části, které se zadané téma týká. U tabulek se statistickými údaji neuvádí, k jakému časovému období se vztahují. Podle statistických údajů o výstavbě, které jsou podrobněji členěny až od 20. století, student hodnotí rozvoj výstavby rodinných domů a bytů v jednotlivých časových obdobích, chybí podrobnější komentáře. Následně popisuje vývoj rezidenční výstavby v dílčích časových obdobích, a to od 13. století až po současnost, a uvádí další možnosti rozvoje městské části Jundrov. Definice použitých pojmů student zařadil až před celkový souhrn a závěr práce, vhodnější by bylo zařazení v úvodní části práce.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Diplomová práce je na dobré úrovni, student využil pro zpracování řadu literárních i elektronických zdrojů, některé stavby sám fotograficky zdokumentoval. Vyhodnocení statistických údajů o bytovém fondu mohlo být zpracováno podrobněji. Do výstavby rezidentních nemovitostí 20. století student zařadil jenom výstavbu sídliště, i když podle grafu výstavby rodinných domů byla v tomto období postavena většina rodinných domů této městské části.
Obtížnost a správnost řešení B Obtížnost práce spočívala ve zpracování řady různých podkladů a výběru údajů vhodných pro zařazení do diplomové práce a jejich uspořádání a přeformulování v jednotném stylu, což se ne vždy studentovi podařilo. Časové zařazení výstavby do příslušné kapitoly není vždy chronologické.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Práce může sloužit jako informační materiál o rezidenční výstavbě v popisované městské části a jejím možném rozvoji.
Odborná jazyková úroveň C Odborná jazyková úroveň je dobrá, ale některé technické popisy stavebních konstrukcí nejsou správné.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C Diplomová práce je uspořádána přehledně, kromě výkresů doložených v přílohách, které nejsou označeny číslem přílohy. V textech se občas vyskytují stylistické a gramatické chyby. Texty jsou vhodně doplněny obrázky a grafy.
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 112303