POKORNÁ, D. Posouzení vlivů ÚP na cenu pozemků v městské části Brně – Soběšicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Doležalová, Monika

Studentka zpracovala kvalitní diplomovou práci, v níž v souladu se zadáním, v katastrálním území v Soběšicích, ve městě Brně, zvolila konkrétní pozemek o výměře přibližně 5 ha, u kterého byl již podán návrh na pořízení změny územního plánu. Pozemek studentka oceňovala (cenou zjištěnou a cenou obvyklou) nejprve v souladu s územním plánem jako zemědělský a poté v závislosti na měnících se podmínkách územního plánu. Výsledky své práce popsala a přehledně vyhodnotila. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě s navrženým hodnocením „B“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Studentka splnila zadaný cíl své diplomové práce v plném rozsahu, v souladu se zadáním, když v k.ú. Soběšice simulovala a vyhodnotila vliv územního plánování na cenu pozemku.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B V teoretické části studentka uvedla pojmy z legislativy, se kterými následně pracuje v praktické části, rovněž je použita i zahraniční literatura.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Studentka si zajistila potřebné podklady a vstupní data a následně je patřičně zpracovala, dále správně popsala použité postupy při oceňování pozemků.
Odborná úroveň diplomové práce B Odborná úroveň odpovídá požadavkům na tento typ práce. Studentka prokázala znalosti z problematiky oceňování pozemků.
Přínos pro praktické i teoretické využití A V teoretické rovině je využití diplomové práce větší, uvedené postupy se dají použít obecně. Jelikož se studentka zaměřuje na konkrétní pozemek, je využití poznatků v praxi vhodné především pro stávající majitele pozemku.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Studentka prokázala schopnost zorientovat se v právních předpisech.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Práce je logicky a přehledně uspořádána, je vhodně doplněna tabulkami a grafy, odborné pojmy jsou používány adekvátním způsobem. Jazyková úroveň je dobrá.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Sadílek, Augustin

Diplomová práce se zabývá posouzením vlivů územního plánování na cenu vybraného pozemku v Brně – Soběšicích. U tohoto pozemku pak porovnává jeho cenu v jednotlivých stupních územního plánování (zemědělský pozemek – pozemek určený k zastavění – stavební pozemek). V teoretické části jsou definovány základní pojmy, metody oceňování, popis lokality a oceňovaného pozemku, a postup při změně územního plánu. V praktické části je provedeno ocenění vybraného pozemku ve třech stadiích využití podle územního plánu (viz výše), a to jak cenou zjištěnou, tak cenou podle platného cenového předpisu. Předložená diplomová práce splňuje po formální i obsahové stránce a svým rozsahem požadavky na diplomové práce. Výpočty a jejich výsledky jsou prezentovány přehledně tabelární formou a jsou shrnuty v kapitole 6. Celkový dojem snižují občasné chyby v psaní. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení C
Přínos pro praktické i teoretické využití C
Odborná jazyková úroveň C
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 116339