KVĚTNÝ, M. Detekce významných bodů v obrazu pomocí Harrisova detektoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Procházková, Jana

Bakalářská práce se zabývá tématem vyhledávání významných bodů (rohů) v obraze. Student nad rámec zadání rozšířil práci o vyhledávání těchto bodů v trojrozměrných objektech. V této aplikaci použil metody nad rámec bakalářského studia, což velmi pozitivně hodnotím. Programové zpracování je také na velmi dobré úrovni. Výrazné výtky mám ale k části zpracování výsledků. Zde chybí časová závislost algoritmů, přehledně zpracované počty detekovaných bodů a podrobné zhodnocení práce. V teoretické části jsou nepřesně definovány body a chybí určení matematické prostoru, kde výpočty probíhají. V části 2.2 jsou body popsány jako dvojrozměrné, resp. trojrozměrné vektory a v částech 2.2.1 a 2.2.2 jsou použity matice v projektivních prostorech. Práce obsahuje drobné gramatické chyby a některé obraty (jdou vidět, nejpřímější vzorec, vystihnout data modelem), které nejsou vhodné pro odborný text. Dále zde jsou stylisticky špatně uvedeny některé odkazy na obrázky a definice a práce neobsahuje seznam použitých symbolů a značení. Bakalářská práce však splňuje cíle a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Martišek, Dalibor

Zadání práce považuji za velmi náročné, neboť se (mimo jiné) zabývá analýzou obrazu a dotýká se teorie grafů, což jsou discipliny, které nejsou v bakalářském stupni studovány, a rovněž teorie projektivního prostoru, která je zmiňována pouze okrajově (předmět SPG). Součástí práce je i softwarové zpracování, podle mého názoru opět značně náročné. V textu jsem nenašel závažnější chyby, jen občasné formulační nepřesnosti (viz např. def. 2.13, která definuje charakteristický polynom jako determinant, který je dle def. 2.11 číslo) a neobratnosti - viz např. úvod kpt. 2.2., který velmi neuměle "zavádí" souřadnice bodu a vektoru, navíc nikoliv v prostoru afinním (jak vyplývá z textu), ale v prostoru projektivním. Některé další nepřesnosti - viz doplňující otázky. Proto hodnocení C v bodě "Logické uspořádání..." Avšak vzhledem k celkové náročnosti práce a zejména jejího softwarového zpracování hodnotím celkově A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117386