SUDA, M. Vřeteník a hlavní vřeteno horizontálního soustružnického centra [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Dokoupil, Vladimír

Obsahem diplomové práce je konstrukční návrh vřeteníku horizontálního soustružnického centra. Diplomant prokázal velmi dobré znalosti v oblasti soustružnických strojů a center včetně moderních řešení vřeteníků. Úvodní část práce je až nadbytečně rozsáhlá a obecná. Výsledky rešerše současných soustružnických center střední velikosti jsou shrnuty v tabulce jejich hlavních technických parametrů, obsahující i návrh parametrů pro konstrukční řešení. Těžištěm práce diplomanta je komplexní konstrukční návrh vřeteníku, jehož koncepce je zvolena na základě multikriteriální analýzy. Práce obsahuje potřebné technické výpočty, 3D model zařízení a zadanou konstrukční dokumentaci. Určitým nedostatkem práce je absence alespoň zjednodušeného řešení chlazení elektromotoru a ovládání brzdy. Kladem práce je kritické zhodnocení dosažených výsledků. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Novotný, Lubomír

V úvodních kapitolách práce student popisuje aktuální (obecný) stav v oblasti vřeten a vřeteníků obráběcích center. V navazujících kapitolách práce diplomant seznamuje čtenáře s problematikou režimu C-osy a brždění vřeten. Na tuto kapitolu logicky navazuje kapitola nazvaná Komparace vybraných vřeten na trhu, což je spíše strohé porovnání parametrů strojů, tedy jejich vřeten, nikoli techniky jako takové. Následuje konstrukční část, výpočty, návrh použitích komponent pro konstrukci vřetene s ohledem na dosažení požadovaných parametrů. Konstrukční řešení nevybočuje z rámce definovaného v úvodních kapitolách diplomové práce. Výpočty jsou strukturované smysluplně, avšak doporučuji řadu výsledků výpočtů, postupů i samotné konstrukční řešení pečlivě okomentovat při obhajobě diplomové práce. Proto je součástí hodnocení několik otázek. Otázky jsou vodítkem pro diplomanta pro obhajobu práce nikoli kompletní seznam možných dotazů. Celá diplomová práce je zpracována na dobré grafické a formální úrovni. Jen použitý jazyk se místy podobá spíše samomluvě než věcnému (neosobnímu) technickému textu. Pohledem na diplomovou práci lze konstatovat, že diplomat využil dosavadních poznatků ze studia a zorientoval se v dostupné literatuře a firemních materiálech. Otázky: 1) Kapitola Volba konstrukčních řešení. Je provedena multikriteriální analýza, konstrukčních variant. Avšak podobnému kritickému výběru není podrobena volba jednotlivých komponent, tj. ložisek, motoru, sklíčidla, brzy atd. dle parametrů, výrobce, ceny atp. Proč? 2) Výpočet trvanlivosti ložisek. Dosažené hodnoty jsou dobré či špatné? Přepočítejte je do časové oblasti – provozní hodiny. Jak lze dosažené hodnoty ovlivnit? Konstrukčně i výpočtově. 3) Konstrukční řešení. Vysvětlete, proč je v zadní části vřetene použito dvouřadé válečkové ložisko? Jaké jiné ložisko jej může nahradit? Jaké jsou otáčkové faktory ložisek? 4) Výpočet dynamiky vřetene. Výpočet se omezuje se rozběhy vřetene. Jsou toto výpočty dynamiky vřeten reprezentativní? Jsou provedené výpočty dostatečné pro návrh vřetene? Jak aplikujete na navržené vřeteno problematiku rotorových soustav - teorii i výpočtovou praxi? Vícehmotové modely, Campbellovy diagramy atd. atd.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 116708