SUCHÝ, P. Mapa osvětlení v GIS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Petr

Předložená práce je zeměřena na problematiku venkovního osvětlení a s tím souvisejícími hygienickými limity. V teoretické části jsou uvedeny základní fotometrické veličiny, dále se autor věnuje stručnému popisu venkovního osvětlení. Teoretickou část uzavírá kapitola věnovaná geografickému informačnímu systému. Praktická část práce začíná volbou metodiky měření na základě normy ČSN EN 13201. Ve vybraných oblastech jsou stanoveny body měření a v nich změřena intenzita osvětlení. Jednotlivé oblasti jsou následně přehledně zpracovány v GIS a výsledky prezentovány formou map. V závěru práce jsou jednotlivé oblasti porovnány s uvedenou normou z hlediska hygienických limitů. Vzhledem k tomu, že zkoumaná oblast dle analýzy nevyhovuje výše uvedené normě, bylo by vhodné doplnit, dle jakých norem byla instalace navržena a následně realizována. Po formální stránce je práce dobře členěná a srozumitelně formulovaná. Práce, jako celek, je na velmi dobré úrovni a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Rozman, Jiří

Předložená práce je věnována zobrazení mapy osvětlení zvolené lokality v programovém prostředí ArcView - GIS. Po velice stručném vymezení pojmů se diplomant zabývá metodikou měření osvětlení a legislativou norem souvisejících s veřejným osvětlením. Těžiště práce je ve vlastním měření úrovně osvětlení lokality v okolí areálu budovy integrovaného objektu a vysokoškolských kolejí na Kolejní. Měření je provedeno systematicky a s odpovídající péčí. Vše je graficky doloženo. V závěru práce je provedeno posouzení stavu úrovně osvětlení ve vztahu k platným hygienickým předpisům. Výsledkem je fakt, že převážná část areálu je osvětlena nevyhovujícím způsobem. Výsledky práce by bylo vhodné nabídnout odpovídajícím orgánům pro zjednání nápravy. Po formální stránce nevybočuje práce z průměru. Práce se vyznačuje strohým vyjadřovacím stylem, místy však i neúctou k češtině. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím : velmi dobře

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 36625