NEŠPOR, T. Bezpečnost modelu pneumatického lisu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Štohl, Radek

Během zpracování bakalářské práce student prokázal teoretické i praktické znalosti. Řešení práce věnoval potřebné a zvýšené úsilí. Prokázal schopnost samostatné práce jak při práci s literaturou, tak při návrhu a realizaci elektrovýzbroje lisu, příslušného safety programu a vizualizace. V průběhu řešení nebylo možné zajistit potřebné bezpečnostní komponenty, proto nebylo možné podle návrhu realizovat nutné řešení. Výsledek byl realizován z dostupných komponentů, a proto nebylo možné dosáhnout potřebné úrovně bezpečnosti „e“. Konzultací využíval v obvyklé míře. Z hlediska vedoucího nemám k práci studenta připomínky.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Foukal, Roman

Zadáním bakalářské práce je analýza bezpečnosti modelu pneumatického lisu, návrh zapojovacích schémat a sestavení ve funkční celek včetně naprogramování řídicího systému v souladu s příslušnými normamia tvorba programového vybavení pro řízení modelu.  Zadání je relativně náročné, vyžaduje podrobné seznámení se s problematikou bezpečnosti strojů a velikou část samostudia, protože informace poskytnuté v bakalářském studijním programu nepokrývají zadání bakalářské práce. Student nastudoval důležitou legislativu a v práci je patrno, že se v nastudované problematice orientuje a umí ji používat v praxi. Tuto část zadání student bezezbytku splnil.  Upozornil bych na nejasnou formulaci hned v první kapitole, ve druhém odstavci, kdy student sice správně píše, že bezpečnostní kryt není prvkem funkční bezpečnosti. Nepoučený čtenář by mohl pochopit větu tak, že bezpečnostní kryt pracovního prostoru není bezpečnostní prvek. Myšlenku by proto chtělo dále rozvést, nebo větu přepracovat. Faktickou chybu jsem ale v práci nenašel.  Při řešení praktické části postupoval student metodicky tak, jak si tato problematika žádá a výsledkem je model pneumatického lisu. Je škoda, že finanční zdroje potřebné k nákupu některého vybavení nebyly k dispozici, ale přínosné v této práci je, že se dle této bakalářské práce dá model kdykoliv později dokončit, student nenapsal pouze „model lisu nesplňuje požadavky dané legislativou“, ale ponechal v práci původní zamyšlené řešení a doplnil jej pouze o aktuální stav. Velikým přínosem vidím názorný příklad používání programu RS Networks od raných fází, jako je nastavení komunikace se zařízením, proto tato práce může sloužit budoucím studentům jako uvedení do problematiky.  Formální stránka práce vzácně obsahuje gramatické chyby, stylisticky je práce vedena bez problému. Citace jsou uváděny správně, dle požadavků.  Celkově se jedná o zdařilou práci, která dokládá bakalářské schopnosti studenta. Doporučuji práci k obhajobě a navrhuji hodnocení výborně (A) / 93.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 52578