KAPALLA, A. Diagnostika vypínačů VN a VVN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Dostál, Lukáš

Autor bakalářské práce vypracovával dané téma na požadavek společnosti ENERGETIKA Ružomberok (Slovensko). S touto společností bakalář prováděl i jednotlivá měření na příslušných rozvodnách. Požadavek kladený na ochranu rozvodných sítí je v dnešní době řazen mezi nejdůležitější priority vyspělých zemí. Nejvýznamnější prvek rozvodny je výkonový vypínač. Jako každé mechanické zařízení je nutné i tyto přístroje pravidelně servisovat a udržovat je v dobrém stavu, aby bylo možné v případě nutnosti využít jejich vlastností. Tedy rozpojit elektrický obvod v případě potřeby nebo problému a tím tak danou rozvodnou síť odpojit od zdroje. Student pro svoji praktickou část bakalářské práce musel naštudovat příslušné normy i výrobní dokumentaci příslušných přístrojů a získané poznatky následně přenést do praxe. Měření, která jsou v této práci popsána probíhala přímo na rozvodnách výrobních závodů a nebo přímo na zkušebně ENERGETIKA Rožumberk. Všechny body zadání jsou splněny. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Šimek, David

Bakalářská práce studenta Alexeje Kapally řeší problematiku diagnostiky vypínačů vn a vvn. Diagnostika vn a vvn přístrojů je aktuálním a obsáhlým tématem, které splňuje požadavky na úroveň odbornosti bakalářské práce. Práce je logicky rozdělena do deseti kapitol, z nichž čtyři jsou věnovány vlastní činnosti a vyhodnocení získaných poznatků. Těžištěm práce jsou především praktická diagnostická měření a jejich vyhodnocení. Jako hlavní přednosti práce shledávám: 1. Přehledný popis konkrétních přístrojů včetně fotografií a principiálních obrázků. 2. Osobní přínos pro studenta v seznámení se s problematikou a měřicími přístroji. 3. Vypracování BP bylo prováděno ve spolupráci s firmou a části BP mohou sloužit ke školení nových zaměstnanců. Z odborného hlediska je práce na dostatečné úrovni pro bakalářskou práci, uvádím tedy majoritně následující formální nepřesnosti a nedostatky: - některá klíčová slova jsou příliš obecná (například „vypínač“), toto použití znesnadňuje následné hledání v databázi, kde bude práce zařazena, - v překladu abstraktu práce do angličtiny autor občas používá slovní obraty atypické pro konkrétní věty, - značení fyzikálních veličin by mělo být dle šablony kurzívou, - použita chybně tečka k dělení desetinných míst v tabulce 8.17 a 9.10, - v tabulce 8.18 chybí údaje z měření při použití 110 % Un, - většina titulků tabulek a obrázků je psána stylem věty (včetně tečky), u některých však tečka chybí (např.: Tab. 8.19 a 8.20), - v první větě v kapitole 9.1 se autorovi vytratil výrobce přístroje, kterého věta uvozuje, - chybný zápis jednotky tlaku Pascal – „PA“, správně „Pa“ (tabulka 9.10), - několik položek v seznamu literatury neodpovídá citační normě, - nejednotný styl citací online zdrojů: položky 3, 4 a 6 seznamu literatury obsahují hypertextové odkazy odlišného stylu než u položky 5, - seznam symbolů a zkratek není kompletní. Práci hodnotím známkou B (80 bodů) a s výše zmíněnými nedostatky ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 121388