NĚMEC, R. Detekce patologií v EKG záznamech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpar, Jakub

Student Radek Němec vypracoval bakalářskou práci na téma ‚Detekce patologií v EKG záznamech‘. Teoretické rešerši popsal fyziologii srdce, principy měření EKG, popis tohoto signálu a jeho zpracování. Také zde popsal některé patologie srdce. Tato kapitola byla značně doplněna oproti předešlé verzi práce. Dále realizoval detektor QRS komplexu pomocí metody obálky signálu, který je dále použit pro detekci vybraných patologií. Zde popisuje jednotlivé kroky filtrace pro předzpracování a samotný princip detekce. Následně popsal detekci vybraných patologií. Tato část práce byla rovněž doplněna oproti předchozí verzi. Pomocí holtru pak vytvořil vlastní databázi 100 ekg záznamů. Následně celou metodu otestoval na těchto naměřených datech, plus na databázi CSE, čítajících 125 signálů. Zadání práce tak považuji bez výhrad za splněné. Po formální je práce na dobré úrovni. Práce má od úvodu po závěr 45 stran a obsahuje 39 zdrojů české i zahraniční literatury. Práce obsahuje minimum překlepů, a je řádně formátována. Po odborné stránce je práce taktéž na dobré úrovni. Student si vybral pro detekci celkem 5 patologií, odvíjejících se od detekce komplexu QRS. Navržené řešení poté otestoval na databázi CSE i na vlastních naměřených datech, kde dosáhl poměrně dobrých výsledků. Tyto výsledky následně porovnal s ostatními autory. Dále musím vyzdvihnout poměrně podařené GUI, ve kterém jdou dobře sledovat jednotlivé kroky navrženého programu a jednotlivé nedetekované patologie. Celkově student práci zlepšil oproti předešlé verzi. Vybrané kapitoly byly teoreticky rozšířeny a doplněny o bloková schémata, rovnice a grafy a celkově odstranil předchozí nedostatky. Práci tedy považuji za kvalitní a hodnotím jí stupněm velmi dobře/B (88 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Mézl, Martin

Předložená práce pana Radka Němce pojednává o detekci patologií v záznamech EKG. Jedná se o přepracovanou verzi dříve neobhájené práce. Práce je členěna do osmi kapitol na 45 stranách. V teoretickém úvodu je popsána srdeční činnost, princip měření EKG a přehled základních srdečních patologií. K této části práce nemám větších poznámek - předložený text je rešerší z různých zdrojů a podává ucelený přehled problematiky. V některých částech bych ocenil větší hloubku do tématu. V praktické části se student věnoval několika dílčím cílům. Nejprve je realizována filtrace různých typů rušení, se kterými se v případě EKG můžeme setkat. Oproti předchozí práci byla tato část vhodně doplněna a splňuje tak nároky kladené na závěrečné práce. Hlavním výstupem této části je detektor QRS komplexu. Sám autor přiznává, že pro následnou detekci patologií, je tento detektor velmi důležitý. Proto v práci postrádám diskuzi dalších metod pro detekci QRS a zdůvodnění výběru metody. Dále byly v souladu se zadáním realizovány detekce patologií. Za nejzajímavější výsledky považuji detekci blokád Tawarových ramének. Navržené metody byly testovány a verifikovány na CSE databázi a vlastní databázi signálů, které pocházejí z měření zdravých subjektů v různých podmínkách. Zde není jasné, jaké patologie můžeme u takovéto skupiny očekávat. Vyhodnocení výsledků je v pořádku. Dosažená úspěšnost detekce QRS komplexů a extrasystol není nejlepší, testováním dalších metod, popř. optimalizací nastavení parametrů by patrně bylo možné dosáhnout určitého zlepšení. Práce je doplněna zdařilým uživatelským rozhraním (GUI). Po formální stránce je práce na vyhovující úrovni. Nedostatky z předchozí verze byly odstraněny. Práce cituje 39 literárních položek. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou velmi dobře (B - 84 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 121409