MORGAENKO, K. Sledování migrace buněk v mikrofluidním systému metodou „Scratch Wound Healing Assay“ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Chmelíková, Larisa

V diplomové práci se studentka seznámila s metodami provedení „Scratch Wound Healing Assay“ experimentu v mikrofluidním systému a možnostmi dlouhodobého sledování proliferaci buněk. Práce zahrnuje obsáhlou experimentální část, která popisuje kultivaci buněčných linii, návrh zapojení fluidního systému, sběr mikroskopických dat a jejích zpracování. Po formální stránce vytýkám kvalitu některých citovaných obrázků (3,5,12), zarovnání obrázku č. 10, nedodržování stylu čísel (počet desetinných míst a anglický formát necelých čísel). Po odborné stránce je práce na velmi dobré úrovni. Řazení kapitol je přehledné a celkově je práce srozumitelná. Studentka vhodně citovala a využívala odbornou literaturu, většinou zahraniční zdroje. V kapitole výsledků jsem očekávala testování na větším počtu měřených dat a rozsáhlejší statistické hodnocení, nicméně vzhledem k odvedené časově náročné práci na laboratorních experimentech bez předem jistého úspěšného výsledku je tato skutečnost pochopitelná. Studentka pravidelně docházela na laboratorní experimenty a vhodně využívala konzultačních hodin. Zadání práce považuji za splněné a hodnotím stupněm B/88 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Skopalík, Josef

Práce sestává klasicky ze dvou částí – teoretické a praktické. V praktické části je patrné, že studentka si musela osvojit náročnou práci s moderním mikroskopem, práci s peristaltickými pumpami a zvládnout vytvořit softwarový nástroj pro hodnocení zarůstání plochy buňkami. Do teoretické části by se dala přesunout ještě teorie a vzorce z kap 6.5., tak aby nepůsobily mezi výsledky tyto teoretické odstavce rušivě. Členění na podkapitoly je logické, grafické zpracování schemat a fotografií je na vysoké úrovni, překlepů se vyskytuje minimum; jazykově by některé odstavce však mohly být srozumitelnější a stručnější, mohla by být na více podkapitol strukturována kapitola Results, v diskuzi by bylo vhodné vice konfrontovat a srovnávat testované metodiky a dosažené výsledky s výsledky jiných dosud publikovanýc prací (citací je celkově 36 z čehož v Diskuzi není odkaz na jedinou). Dále by bylo vhodné lépe čtenáři představit finální softwarový nástroj vytvořený v Matlabu, tak aby si jej zájemce mohl například jendoduše stáhnout, nainstalovat a použít pro svoje analýzy fotografií ze scratch-assay a případně dále upravit. Dotaz: Myslíte, že by se dalo v použitých mikrokanálech navodit hypoxické nebo hyperoxické prostředí a testovat jak se změní rychlost zarůstání “trhliny” buňkami? Je dnes znám alespoň jeden růstový faktor nebo farmakum, který by pro daný typ buněk akceleroval rychlost tohoto zarůstání? ( čili faktor který by tak sloužil jako etalon pro porovnání efektu nových farmak? )

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 118995