BLAŠKOVÁ, D. Reologické vlastnosti chladicích kapalin pro obrábění kovů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Bálková, Radka

Téma DP paní Bc. Daniely Blaškové bylo navržené studentkou a částečně mezioborové. I když studentka zpočátku vykazovala velké nadšení i odhodlání, práce nebyla provedená na hlubší úrovni, jak bylo původně zamýšleno, i když cíle práce byly v základu splněné všechny. Studentka velmi dobře zpracovala část teoretickou a výborně zvládla měření na reometru (byla první, kdo na ústavu měřil s geometrií souosých válců). Co se týká experimentu, bylo dost času na pravidelnější odběry a měření provozních kapalin, především pak ale na studium vlivu nečistot na tokové chování kapalin. Provedena byla jen měření základní byť u dvou typů kapalin z provozu v celém užitném cyklu. Data z reologických měření studentka zpracovala dobře, slabší byla interpretace výsledků a jejich provázanost. Práce ale přispěla k osvětlení příčin problémů, které provozní kapaliny při obrábění kovů vykazují. Protože diplomová práce obsahuje všechny předepsané části a její cíle byly splněny, doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Celkový přístup k řešení úkolů C
Využívání konzultací při řešení práce C
Využití poznatků z literatury C
Studium literatury a její zpracování B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Kvalita zpracování výsledků B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Poláček, Petr

Diplomová práce se zabývala vlastnostmi chladicích kapalin, které se používají při obrábění kovových odlitků. Práce se zaměřila na vyhodnocení tokových křivek z reologických měření v závislosti na typu chladicí kapaliny, jejich koncentraci, teplotě a stáří (délce doby používání při obrábění). Hodnotila se také mikrobiální aktivita v kapalinách. Teoretická část je relativně stručná, ale přesto poskytuje dostatek informací o chladicích kapalinách a úvodu do reologie. Kapitola Výsledky a diskuze je logicky vystavěna především na grafickém vyhodnocení reologických dat. Kromě tohoto jsou zde mikrosnímky z optického mikroskopu a snímky mikrobiální aktivity v chladicích kapalinách. Dále rozkladné křivky z termogravimetrie. Předložená práce se možná jeví jako méně obsáhlá, ale to je způsobeno zpracováním vícero měření do jednotlivých grafů. Je zde také potřeba ocenit praktický význam práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 115230