KADLEC, M. Levitační elektromagnet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Patočka, Miroslav

Student se ve své bakalářské ráci zabýval problematikou magnetické levitace. Podrobně se soustředil na systém aktivní levitace s elektromagnetem. V rámci práce se zabýval optimálním návrhem elektromagnetu, matematickým modelem elektromagnetu a matematickým modelem kybernetické regulační struktury. Rovněž mechanicky a konstrukčně upravil uchycení břemene u existujícího funkčního vzorku levitačního magnetu v laboratoři výkonové elektroniky. Student splnil všechny body zadání. Kapitoly zabývající se přehledem jednotlivých levitačních systémů mohly být zpracovány mnohem podrobněji, chybí zde jakýkoli technický, fyzikální i matematický popis. Z formálních nedostatků lze vytknout horší stylistické zpracování textu a výskyt gramatických chyb (např. shoda podmětu s přísudkem). Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji klasifikačním stupněm "velmi dobře".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Huták, Petr

Student ve své práci splnil zadání. V první stručné části zabývající se přehledem levitačních systémů chybí jejich podrobnější technický popis. Bylo by vhodné uvést principiální schémata, případně základní rovnice z kterých se vychází. V další části zaměřené na konstrukční návrh elektromagnetu není uveden jednoznačný závěr pro volbu hledaných konstant, výpis stejného programu s různými (a v prvním případě fyzikálně nesmyslnými) počátečními hodnotami je poněkud nadbytečný. Závěr práce je zaměřen na modelování polohové regulace levitačního elektromagnetu. Zde je poněkud zmatený popis i blokové schéma (obr. 5) – např. dvě čidla proudu,"nastavení" čidla atd. Z formálního hlediska práce obsahuje velké množství gramatických i stylistických chyb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 19/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce F 3/10
Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 36447