PUNČOCHÁŘ, M. Magnetická pole pro lékařské experimenty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Patočka, Miroslav

Student se ve své bakalářské ráci zabýval vytvářením prostorových magnetických polí pomocí Helmholtzvých cívek i cívek ve tvaru rohožky. Cívky ve tvaru rohožky realizoval a experimentálně ověřil jejich vlastnosti. Pomocí dvou takových cívek realizoval transformátor ve tvaru rohožky a experimentálně ověřil jeho vlastnosti. Rovněž realizoval funkční vzorek výkonového tranzistorového měniče, kterým realizované cívky napájel. Student splnil všechny body zadání. Během řešení postupoval velmi aktivně a samostatně. Aktivně využíval doporučenou literaturu. Z formálních nedostatků lze vytknout pouze horší stylistické zpracování textu ale to nesnižuje kvalitu práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji klasifikačním stupněm "výborně".

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Cipín, Radoslav

Bakalářská práce se zabývá vytvářením magnetických polí pro lékařské experimenty. Práce je rozdělena do sedmi kapitol včetně závěru. V prvních dvou kapitolách se autor zabývá magnetickými poli vytvářenými klasickými typy cívek, jako jsou selenoid, toroid a Helmhotzova cívka. Ve třetí až páté kapitole se autor podrobně zabývá cívkami ve tvaru rohožky. Rozebírá zde různé možnosti navinutí těchto cívek s ohledem na magnetická pole. Je zde zmíněna i možnost využití těchto cívek jako transformátor. V šesté kapitole se autor zabývá realizací rezonančního měniče pro napájení cívek ve tvaru rohožky a jeho měřením. Přínosem bakalářské práce je vytvoření relativně podrobné studie vlastností cívky ve tvaru rohožky a návrh rezonančního měniče pro tento typ cívky. Po obsahové stránce je práce členěna logicky. Z hlediska formálního zpracování lze práci vytknou následující nedostatky: • Autor nedostatečně využívá interpunkce zejména čárek a teček. Je si třeba uvědomit, že i vzorec je součástí věty. • Bylo by vhodné, aby celá práce měla jednotné zarovnání textu např. do bloku. • První písmeno ve větě by mělo být velké. Zadání bakalářské práce bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 36448