VOMOČIL, J. Systém pro automatické přistávání quadrocopteru. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Žalud, Luděk

Diplomová práce navazovala na předchozí projekty studenta. Na projektu spolupracuje s magisterskými studenty Petrem Gábrlíkem a Davidem Jurajdou. Kromě nesporného přínosu odborného je třeba upozornit na nezanedbatelné aktivity týmu v oblasti popularizace pracoviště UAMT: soutěž EUrobot, Praha 2008, Texas Instruments Analog Design Contest 2011 s umístěním v TOP 20 v kategoii Evropa, Střední východ a Asie, účast na International Summer School of Robotics ve Španělsku. Student dále publikoval na konferenci EEICT 2011 s dosaženým 2. místem v magisterské sekci. Student pracoval velmi iniciativně a samostatně, výborně pracoval s tuzemskou i cizojazyčnou literaturou. Práci pravidelně konzultoval. Vytvořený systém nebylo možné otestovat na létajícím quadrocopteru, byl však otestován s reálnými daty, což považuji za plně postačující. Je třeba upozornit na fakt, že student hodlá na projektu pokračovat v rámci doktorského studia na UAMT. Předložená práce jednoznačně prokazuje studentovy vynikající inženýrské schopnosti a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kopečný, Lukáš

Členění práce logicky odpovídá jednotlivým bodům zadání. Jsou postupně diskutovány, řešeny a podrobně rozebrány problémy automatického přistávání, především horizontální, vertikální a úhlové stabilizace letového prostředku. Celkově byly navrženy a úspěšně realizovány 3 metody měření výšky - ultrazvukový dálkoměr, stanovení výšky pomocí kamery a měření atmosférického tlaku. Dále byl navržen systém umožnující lokalizaci přistávací značky a ziskání dat pro správné navedení na přistání. Dále byl navržen FIR filtr pro snímač tlaku a regulátory polohy/natočení pro automatické přistávání. Vzhledem k velkému rozsahu práce lze prominout, že k základnímu nastavení regulátorů byla použita pouze metoda Zieglera-Nicholse. Poslední část práce je věnována implementaci vytvořených algoritmů do výpočetních prostředků. Systém byl otestován na simulovaných situacích. Po formální stránce je práce na velmi dobré úrovni. Práci lze označit za původní. Student zajisté projevil inženýrské schopnosti a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 52615