BARTOŠOVSKÝ, P. Analýza signálů EEG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozman, Jiří

Úkolem studenta bylo seznamit se s metodami snímání a zpracování signálů EEG. Pro analýzu simulovaných i skutečně snímaných signálů měl aplikovat dvě stěžejní metody - metodu hlavních a metodu nezávislých komponent. Dosažené výsledky měl porovnat a diskutovat možnosti praktického využití v klinické aplikaci. Student se zadanému problému věnoval s odpovídajícím zájmem a pílí. Využíval konsultace a řídil se pokyny vedoucího. Zadání práce bylo splněno. Formální stránka práce je bez připomínek. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Dlouhý, Jiří

Předložená bakalářská práce se věnuje dvěma metodám analýzy EEG signálu. Práce obsahuje zhruba 30 stran textu a je rozdělena do přehledných 4 částí. V první části student popisuje vlastnosti signálu EEG a možnosti snímání. V této části student vychází z drtivé většiny z jediného zdroje a občas používá příliš odborné lékařské výrazy kterým pravděpodobně ani sám zcela přesně nerozumí (oscilace očních bulbů, okulární artefakt, temporální rytmus, occipitální oblast apod.). Další kapitola se věnuje první z metod, metodě hlavních komponent. V této části student nastiňuje tuto metodu a její aplikaci na signály. Je zde uvedena teorie a vlastnosti metody. To samé je ve třetí kapitole u metody nezávislých komponent. Tyto kapitoly jsou velmi zdařilé, neboť velmi jasně a výstižně nastiňují daný problém. Poslední kapitola se věnuje interpretaci výsledků a diskuzi o praktické využitelnosti metod. Student realizoval krátký program v programovém prostředí MATLAB pro obě tyto metody. Z textu je patrné, že student problému obou metod rozumí. Je na škodu, že vlastní práce studenta není příliš rozsáhlá, neboť používá již naprogramované m soubory, které jsou volně ke stažení. Student pouze vytvořil skript na volání jednotlivých dílčích funkcí. Nicméně z práce je patrné, že se student velmi pečlivě seznámil s oběmi metodami. Práce působí uceleným dojmem, po formální stránce je práce velmi kvalitně zpracována. Zde bych vytknul snad jen možnost zarovnat text do bloku. Použitá literatura je v práci korektně a dostatečně citována. Práci hodnotím dobře a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce C 38/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 14494