BENEŠOVÁ, P. Charakterizace aktivních látek v různých druzích piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená bakalářská práce řešená v rámci projektu Národního programu výzkumu II MŠMT byla zaměřena na studium aktivních látek v nealkoholickém pivu. Studentka přistupovala k řešení všech dílčích úkolů bakalářské práce se zájmem, zodpovědně a s dostatečnou mírou samostatnosti. V rámci experimentálně náročné práce zvládla řadu technik od extrakčních a spektrofotometrických analýz až po relativně komplikovanou instrumentální techniku LC/MS. Při řešení experimentální části práce prokázala diplomantka schopnost samostatného řešení zadaných problémů včetně hodnocení výsledků. Projevovala rovněž značnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Dílčí výsledky práce byly nebo jsou přijaty k prezentaci jako součást několika sdělení na mezinárodních i národních konferencích. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu bakalářky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Obruča, Stanislav

Bakalářská práce Pavly Benešové se věnuje charakterizaci aktivních látek v pivu a to především v pivu nealkoholickém. V teoretické části autorka splnila zadání, když se věnovala technologii výroby piva, zaměřila se také na nealkoholické pivo a aktivní látky fenolické povahy, které jsou pro pivo typické. Autorka využila k rešerši především české zdroje, občas je v textu poněkud zavádějící značení zdrojů a nebo zdroj chybí (viz. kapitola 2.2.1.5, citace by měla následovat hned za odstavcem). I přes tento drobný nedostatek je práce srozumitelně a jasně napsaná. Experimentální část je na bakalářskou práci poměrně rozsáhlá, vedle jednoduchých titračních a spektrofotometrických analýz musela autorka zvládnout alespoň na základní úrovni také instrumentálně náročnější techniky jako je mikročipová elektroforéza a HPLC/DAD/MS. Výsledky jsou přehledně prezentovány ve formě tabulek i grafů, snad jen u grafického vyjádření výsledků mohla být pro úplnost přidána směrodatná odchylka ve formě chybové úsečky, také popis tabulky se obvykle umisťuje nad samotnou tabulku. Jednotlivé výsledky jsou diskutovány a zařazeny do kontextu dřívějších prací a nakonec jsou shrnuty v přehledných závěrech. Práci tedy doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 28247