BALADA, R. Ztrátová komprese video signálů – kvantování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Frýza, Tomáš

Předložená bakalářská práce pojednává o vlivu kvantování frekvenčních koeficientů na kvalitu kódované video sekvence. Student splnil bezezbytku všechny body zadání a vytvořený program v prostředí Matlab je plně funkční. Student se řešením práce zabýval soustavně během celé doby trvání projektu, na konzultace chodil připraven a s konkrétními dotazy. Část bakalářské práce byla publikována také na studentské soutěži EEICT 2008.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 19/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Kratochvíl, Tomáš

Předložená bakalářská práce se zabývá přístupy ke kvantizaci koeficientů DCT ve 2D a 3D oblasti při kompresi pohyblivých snímků. Práce má dostatečný rozsah 40 stran včetně příloh. Zde bych rád ocenil technickou stručnost a výstižnost úvodních teoretických kapitol vztahující se pouze k řešené problematice, což nebývá u bakalářských prací běžné. Grafická a formální úroveň práce je na vynikající úrovni. Jednotlivé kapitoly na sebe navazují logicky. Student na základě publikovaných poznatků o lineárním a nelineárním kvantování koeficientů 2D DCT a 3D DCT transformace vytvořil aplikaci v Matlabu pro analýzu vlastností a testování vlivu kvantizace na reálné videosekvence. Část z nich také sám vytvořil. Aplikace umožňuje interaktivně ovlivnit a sledovat statistiku počtu nenulovách koeficientů, kompresního poměru, hodnocení vlivu kvantizace na jednotlivé snímky a celou sekvenci a pod. Úroveň textu a formální zpracování bakalářské práce považuji za nadstandardní. Zadání práce považuji za splněné a práci hodnotím výslednou známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 14493