DEKAN, I. Nástroj pro tvorbu a správu obsahu webových prezentací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Richter, Miloslav

Diplomant při realizaci prokázal odborné znalosti, k jejichž zvládnutí musel nastudovat velké množství literatury a seznámit se s různými programovacími prostředky a prostředími. Práci věnoval dostatečné množství času a úsilí, o čemž svědí předložená aplikace. Pracoval samostatně, konzultací využíval minimálně. Celkový dojem kazí předložená práce, ve které chybí detailnější popis návrhu (bloková schemata, vazby, diagramy), která by byla nutná pro další správu, údržbu a rozvoj systému. Předložená práce svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 38/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
79

Posudek oponenta

Macho, Tomáš

Úkolem pana Bc. Ivana Dekana bylo navrhnout bezpečný, vícejazyčný systém pro správu webového obsahu založený na technologiích PHP, MySQL a JavaScript. Průvodní zpráva obsahuje cca 45 stran, převážná část je vlastním dílem diplomanta. Na začátku je uveden popis použitých technologií: PHP, MySQl, XHTML, JavaScript a AJAX. Tento popis je však dosti povrchní, málo vystihuje podstatu fungování jednotlivých technologií a místy je dokonce zavádějící. Zejména u popisu technologie AJAX bych očekával podstatně podrobnější a výstižnější vyjádření principu činnosti. Zásadně nesouhlasím s tvrzením diplomanta, že vývoj HTML byl ukončen (str. 9, kapitola 2.6 XHTML). Naopak samostatný vývoj XHTML byl v r. 2009 ukončen a XHTML 5 se stalo součástí jazyka HTML 5. Za velmi závažný nedostatek práce diplomanta považuji absenci návrhu databázového systému. Diplomant bez provedení jakékoli datové analýzy pouze definoval tabulky pro jednotlivé entity. Vůbec se však nezabýval relacemi mezi entitami. V práci nejsou uvedeny E-R diagramy vyjadřující relace mezi entitami, není provedena normalizaci databáze, nejsou definovány životní cykly entit, role uživatelů v systému a nejsou uvedeny diagramy datových toků pro jednotlivé role v systému. Z průvodní zprávy není zřejmé, jak jsou implementována oprávnění jednotlivých uživatelů provádět v systému jednotlivé činnosti. Diplomant sice implementoval modul "Systém", který dovoluje spravovat uživatele, ale nikde jsem nenašel, že by uživatelům byly přidělovány role jako např. administrátor, správce obsahu stránek, správce fotogalerie, běžný návštěvník stránek, Na základě předložené průvodní zprávy lze konstatovat, že diplomant se zaměřil pouze na řešení uživatelského rozhraní aplikace nikoli na návrh informační systému jako celku. Práce je na solidní jazykové i grafické úrovni. ......................................................................................

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
D
Body
61

Otázky

eVSKP id 30470